Muzeul Microbilor îți arată cealaltă lume pe care o ignori
Muzeul Microbilor este unul dintre cele mai neobișnuite muzee din lume. Aici, arta este prezentată sub o formă inedită și cu siguranță îți va schimba percepția despre virusuri și bacterii.
Microbiologia, știința care se ocupă de studiul microorganismelor, s-a născut la mică distanță de Amsterdam, atunci când Antoni van Leeuwenhoek a făcut o descoperire istorică. El a observat la microscop că obiectele din jurul nostru și chiar propriul lui corp sunt „gazdele” unor forme de viață minuscule uimitoare.
În prezent, după 200 de ani de la epocala descoperire a lui Antoni van Leeuwenhoek, muzeul Micropia, deschis în 2014, pune la dispoziția publicului fascinanta lume a microorganismelor. Oamenii au șansa să-și schimbe total percepția despre microbi, precum și ideile preconcepute despre aceștia.
Micropia este, firesc, localizat în inima Amsterdam. Este unul dintre cele mai bizare muzee din lume și probabil singurul care îmbină cu succes arta cu cercetarea științifică.
Profesorul Remco Kort, de la Universitatea Vrijie din Amsterdam, colaborează cu muzeul Micropia și este artizanul unui proiect extrem de interesant, intitulat „Sărutometru”, prin care îți arată cam câte bacterii schimbi în timpul unui sărut. Deși mulți sunt terifiați sau scârbiți de idee, multe dintre aceste bacterii sunt foarte benefice pentru organism.
O altă expoziție din cadrul muzeului se numește „Ridică-te și strălucește cu microbii” și încarcă să îți arate care este rolul microorganismulor în viața de zi cu zi. Nu ai nici cea mai vagă idee câte bacterii trăiesc în și pe tine. Sunt atât de numeroase, încât 1,5 kilometri din greutatea ta corporală este, de fapt, masa totală a acestor microorganisme. Multe dintre ele au rolul de a-ți proteja pielea și dinții, iar altele sunt ingredientul esențial din micul tău dejun, fără să știi, pentru că ele contribuie la digestie.
[readmore]
Toate aceste curiozități sunt prezentate în cadrul unor proiecții 2D sau 3D sau mulaje interactive pentru vizitatori. Micropia scoate în evidență și rolul esențial pe care-l joacă microbii în rezolvarea diverselor probleme globale, cum ar fi purificarea apei potabile, crearea medicamentelor și producerea energiei de care fiecare organism viu are nevoie pentru a supraviețui.