Ce caută Muntele Olimp pe prima pagină din Google
Muntele Olimp a ajuns pe Google, pe prima pagină, printr-un doodle special. Dar de ce a ales compania locul zeilor din mitologia grecilor?
„Conform mitologiei antice grecești, Muntele Olimp este casa zeilor. Ar trebui să încerce muritorii să urce atât de sus?”, așa începe Google descrierea acestui doodle.
Ideea de-a pune Muntele Olimp pe prima pagină are un precedent istoric însemnat. În 1913, trei alpiniști curajoși au răspuns „da” provocării de-a urca pe Muntele Olimp. Astfel, au îndrăznit să fie acolo unde doar zeii ar fi locuit.
Cei trei erau fotograful elvețian Frédéric Boissonnas, prietenul său Daniel Baud-Bovy și Christos Kakkalos, un vânător grec care a servit drept îndrumător.
Dintre toți cei trei care au urcat pe Muntele Olimp, Kakkalos îl știa foarte bine. De cealaltă parte, Boissonnas era împovărat de echipamentul fotografic. De el era legat și Baud-Bovy, o măsură de sigurantă într-o astfel de misiune.
În timpul urcării, Muntele Olimp era acoperit de nori de furtună. Asta i-a făcut pe alpiniști să confunde un vârf mai mic cu punctul final al călătoriei: casa zeilor. În timpul urcării lor pe Muntele Olimp, ei au luat notițe, le-au băgat într-o sticlă și le-au ascuns pe vârful denumit de ei Victoria.
Când ceața a trecut, au observat un vârf și mai impresionant de pe Muntele Olimp: Mytikas.
Cu Kakkalos în frunte, bărbații au continuat misiunea. Boissonnas a scris mai târziu a scris că a fost inspirat în călătoria pe Muntele Olimp de legenda focului lui Prometeu. El l-a furat de la Atena și din atelierul lui Hefaistos ca să-l dăruiască oamenilor și să-i ajute la treaba lor.
Ce însemnătate mai are Muntele Olimp
Muntele acesta e, într-adevăr, legendar în Grecia, în special prin vârful Mytikas (2.919 metri).
Acest habitat natural are o importanţă atât de mare, încât a fost proclamat primul parc naţional în 1938. E unul dintre puţinele locuri din lume unde poţi urca aproape 3.000 de metri în altitudine, pornind chiar de la nivelul mării.
Din vârf poate fi observată marea Egee. În prezent, punctul de pornire al ascensiunii e oraşul Litochoro, de unde pornește un drum asfaltat, până la Prionia (1.100 m).
E un drum îngust, dar accesibil inclusiv autocarelor de turişti. Pe şosea există un mic punct de control unde sunt notate numărul maşinii şi numărul de turişti care urcă, din motive de siguranţă. Călătorii primesc o hartă şi indicaţii. Mai departe, pot ajunge chiar ei acolo unde doar zeii erau în urmă cu aproape 2.000 de ani.