Mașinile electrice o să fie mult mai utile în România prin acest proiect
Pentru ca mașinile autonome să fie adoptate pe scară largă este nevoie ca prețul acestora să scadă, dar și ca infrastructura din țară să fie una robustă.
Enel X România vrea să instaleze 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile României, în perioada 2019-2023, în urma unor investiții totale de 15 până la 20 de milioane de euro. Enel X România este companie membră a Enel X, divizia de servicii avansate de energie a Grupului Enel.
Primele puncte de încărcare vor fi instalate în 2019 în București, Timișoara și Constanța. Circa 300 de puncte încărcare ar trebui să fie funcționale în 2019.
Planul acoperă toate zonele României, astfel încât poziționarea și instalarea infrastructurii de încărcare să fie adaptată creșterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodăriilor, al instituțiilor, precum și în rândul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote.
„Enel X România se angajează să ofere posesorilor și flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa în toată țara, de la nord la sud și de la est la vest, fără să se îngrijoreze unde vor găsi următorul punct de încărcare,” a declarat Marius Chiriac, Director al Enel X România.
Enel X România va oferi serviciul de instalare de infrastructură de încărcare către “Partenerii de Reîncărcare”, cum ar fi centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de vehicule electrice. Instalarea și mentenanța infrastructurii de încărcare nu presupune costuri pentru Partenerii de Reîncărcare, în schimbul punerii la dispoziție a locurilor de parcare.
Compania oferă un serviciu similar municipalităților care sunt interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.
Infrastructura care va fi dezvoltată în România se bazează pe soluțiile de încărcare noi ale diviziei globale Enel X. Acestea sunt echipamente modulare, scalabile, livrabile ”la cheie” către consumatorii individuali, companii și instituții. Este prevăzută instalarea de stații cu putere de 22 kW (Quick), 50 kW (Fast) și peste 150 kW (Ultrafast).