14 iun. 2018 | 13:30

Țara unde toate mașinile vor avea cipuri ca să fie urmărite

ACTUALITATE
Țara unde toate mașinile vor avea cipuri ca să fie urmărite

Surpavegherea cetățenilor a devenit o idee tot mai prezentă în mințile guvernanților din mai multe state. Cu cât numărul cetățenilor e mai mare, cu atât e mai greu să-i poți urmări, dar montarea unor cipuri pe mașinile lor ar putea rezolva situația.

Dacă te-ai gândit că statul unde se va aplica o astfel de măsură este Coreea de Nord, greșești. Acolo, cetățenii nici măcar nu au mașini personale. Nu, țara unde guvernul vrea să-și supravegheze mai bine supușii este China, care nu e deloc departe de regimurile politice abuzive.

De la 1 iulie anul acesta, toate mașinile noi vor fi echipate cu un cip de monitorizare prin radio frecvență (RFID), prin care va putea fi urmărită fiecare mișcare a respectivului automobil oriunde pe teritoriul țării. Desigur, la început, vor exista câteva plângeri și lamentări, dar unde-i lege nu-i tocmeală și toate mașinile produse în China începând cu anul viitor vor dispune de acel cip.

Această măsură nu face decât să sporească eficiența supravegherii exercitate de guvernanții chinezi, care și așa au un pumn de fier ridicat asupra cetățenilor lor. Autoritățile chineze vor să controleze fiecare aspect al vieții oamenilor de rând, ca pe vremuri.

În marile orașe există deja o mulțime de camere de supraveghere, atât în spațiile private, cât și în cele publice. Anul acesta, a fost expimrată dorința de a combina aceste camere într-o singură rețea de monitorizare, denumită „Sharp Eyes”, bazată pe recunoașterea facială și inteligență artificială. China și SUA încep să semene tot mai mult cu scenariul dintr-un celebru roman al lui George Orwell.

China este cea mai mare piață de automobile din lume. Anual, aici sunt vândute peste 30 de milioane de mașini. Imaginează-ți cât de complex va fi sistemul de monitorizare pentru milioane de automobile.

Surpavegherea prin cipuri nu este însă nouă. Ele sunt deja folosite pe transportoarele comerciale, cum ar fi TIR-urile și pentru taxele pe autostrăzi din Statele Unite, dar și din alte țări. Normal, autoritățile chineze spun că nu intenționează decât să asigure o siguranță publică mai eficientă.