Premiera de la Cluj: cine vrea să pună pe străzi mașini autonome

Premiera de la Cluj: cine vrea să pună pe străzi mașini autonome

România ar putea intra cât de curând în rândul țărilor unde vor fi testate mașini fără șofer. Cluj e un oraș deja dorit de-o companie și ar putea fi construită acolo o zonă de testare.

Germanii de la Bosch, care dețin un centru de tehnologie în Cluj, plănuiesc să construiască o pistă de teste în apropierea orașului. Tot acolo vor să testeze primele automobile autonome, apoi să extindă testele pe străzile din Cluj.

Conform oficialilor Bosch, în fiecare mașină autonomă de pe străzile orașului ar urma să se afle două persoane. Una dintre acestea va fi atentă la drum, iar cealaltă se va ocupa de prelucrarea datelor. Se pare că șoferul nu va lua mâinile de pe volan în cadrul testelor și acestea din urmă nu se vor face în centrul orașului.

„Suntem în discuții pentru a obține autorizație pentru aceste teste și, pe de altă parte, ne gândim să construim, fie cu parteneri, fie pe cont propriu, o pistă de test chiar lângă Cluj, unde să putem vedea în siguranță ce pot face mașinile autonome. Primul pas ar fi pista de testare, iar al doilea va fi ca mașinile să ruleze autonom în Cluj, dar pentru asta avem nevoie să obținem autorizație”, a declarat Dennis Raabe, șeful centrului de tehnologie Bosch de la Cluj, citat de HotNews.

„Încercăm să obținem autorizație pentru a face teste în anumite zone. Nu putem să începem cu centrul Clujului. Suntem în discuții, primim feedback și, dacă vom obține autorizația, vom face testele cu două persoane în mașină”, a mai spus acesta. Deocamdată, alte detalii nu mai sunt în afara acestor declarații.

Totodată, Bosch nu a precizat nici ce mașini autonome ar urma să fie folosite în cadrul acestui proiect inedit pentru România. Însă din 2013 Bosch testează în Statele Unite ale Americii și Germania mașini autonome.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: HotNews
Etichete: