O nouă lege europeană dictează ce vei vedea pe Netflix

O nouă lege europeană dictează ce vei vedea pe Netflix

Serviciile de streaming care activează în Europa, precum Netflix sau Amazon Prime Video, vor fi nevoite să se conformeze unui proiect de lege menit să dicteze conținutul care va fi disponibil pe platformele online.

În ultimii ani, Netflix a făcut investiții din ce în ce mai mari în conținut european, în limbi diferite de engleză, dar cu valori ale producției la fel de mari precum creațiile de peste ocean. Deși gestul respectiv a fost făcut pentru a atrage o bază de utilizatori cât mai mare, conform unui proiect de lege al Comisiei Europene, astfel de show-uri produse în Europa s-ar putea să devină obligatorii.

Uniunea Europeană a lucrat în ultimul an la mai multe proiecte menite să dicteze modul în care activează serviciile populare de streaming în Europa. Inițial, a fost vorba de o lege care obliga o platformă precum Netflix să-ți ofere acces la același conținut, în aceleași condiții și cu aceiași parametri ca acasă, oriunde ai fi în Europa.

Pentru că respectivul proiect a fost deja adoptat și implementat, se lucrează acum la definirea unei noi surse de stres pentru giganții mondiali ai streamingului legal.

Parlamentul European, Consiliul Europei și Comisia Europeană au căzut de acord pe marginea unor noi reguli menite să impună tipul de conținut care va fi oferit în orice regiune din Europa. Pe lângă reguli particulare care vor viza rețele de socializare precum YouTube sau Facebook, noua propunere are legătură cu conținutul pe care îl vedem  în fiecare zi pe Netflix, Prime Video sau orice alte servicii de streaming și video on-demand disponibile în țări europene.

Acestea vor fi nevoite să aibă în catalogul de producții, cel puțin 30% seriale, filme și documentare de origine Europeană. Nu se știe exact cum va fi cuantificat acest efort, dar ar trebui să vedem niște schimbări semnificative pe unele platforme.

În același document aflat în stadiu de proiect se menționează măsuri mai clare pentru protejarea minorilor care fac streaming de acces la conținut nepotrivit. Discursurile încărcate de ură și mesajele de propagandă pentru activități teroriste trebuie de asemene  să dispară mult mai eficient din fiecare colț al internetului. Înainte să intre în vigoare, noul proiect de lege trebuie să fie aprobat de Parlamentul European. Cel mai probabil, va fi adus în fața respectivului forum în luna iunie a acestui an.

Citește și: