Siri de pe iPhone poate răspunde la comenzi vocale pe care nu le auzi

În secolul asistenților virtuali de pe mobile care sunt gata să te ajute în orice moment, s-a descoperit un sistem prin care Siri poate răspunde la comenzi și efectua sarcini pe care nu le auzi.

O boxă inteligentă sau un smartphone modern include implicit un asistent virtual ce poate fi apelat prin comenzi vocale. Mai mult decât atât, respectivul asistent răspunde doar la vocea ta. Cel puțin, așa ar trebui să fie în teorie, iar majoritatea testelor confirmă buna funcționare a mecanismului.

De aceea, dacă ai în fața ta trei iPhone-uri cu funcția Hey Siri de apelare vocală activată, doar telefonul tău persoanal îți va răspunde la acea comandă, pentru că ți-a învățat vocea.

Din păcate, pentru ca asistenții virtuali de pe mobil să fie gata de acțiune, trebuie să asculte în permanență tot ce se întâmplă în jurul telefonului. Astfel, dacă este descoperită o vulnerabilitate care trece peste limitarea dată de recunoașterea vocii tale, repercusiunile potențiale sunt numeroase și s-ar putea să aibă foarte mulți se suferit.

Un grup ce cercetători de la Universitatea Berkley și-a dat seama că pot fi introduse comenzi vocale malițioase pentru asistenți virtuali în piesele pe care le asculți la radio sau în clipurile pe care le vezi ocazional pe YouTube. Descoperirile lor au fost publicate într-o lucrare destul de elaborată cu titlul CommanderSong. În respectivul document, este detaliat întregul mecanism din spatele acestei vulnerabilități.

Descoperirea celor de la Berkeley a fost confirmată de cercetătorii de la Princeton și de la Universitatea Zhejiang din China. Aceștia din urmă au asociat denumirea de DolphinAttack întregului concept. Mai multe detalii despre întreaga experiență pot fi desprinse din clipul de mai sus.

Partea bună este că, până la această oră, nu s-au înregistrat situații în care telefoanele să răspundă la comenzi care nu sunt auzite de urechea umană.

Pe de altă parte însă, Apple, Amazon, Google și alți creatori de asistenți virtuali ar trebui să ciulească urechile la astfel de descoperiri. În definitiv, nu-și dorește nimeni să-i înebunească telefonul și să înceapă să facă poze sau să inițieze apeluri fără nici o noimă.

Alexandru Puiu
10:16 12.05.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video