Tot ce-a zis Iohannis contra lui Dragnea și abuzurilor din Parlament
Klaus Iohannis a declarat că va contesta cu înverșunare actul normativ votat de Parlament și-l va trimite la Curtea Constituțională.
La scurt timp după ședința în care s-au votat modificările Codului Penal, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care și-a exprimat opinia cu privire la mascarada care s-a petrecut pe 4 iulie în Parlament (de parcă era greu de intuit).
Iohannis este de părere că ceea ce s-a întâmplat azi în Parlament nu este altceva decât o “dictatură a majorității, care e profund dăunătoare pentru democrație”.
“PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului decizional, a reușit în scurt timp să transforme dezbaterea din Parlament într-una lipsită de transparență, cu rezultat previzibil, să trecem cu tăvălugul peste argumentația opoziției. Despre conținutul Codului de procedură penală voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi prezenta la CCR acest act normativ. Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a contesta aceste două acte normative, Codul Penal și Codul de procedură penală”, a declarat Iohannis.
Modificările Codului Penal au fost votate în Parlament
Parlamentarii și-au dat votul final pentru modificările din cadrul Codului Penal, propuse de coaliția PSD-ALDE. PNL a decis să conteste decizia la Curtea Constituțională.
Modificările Codului Penal au primit 167 de voturi “pentru”, doar 97 voturi “contra” și 19 abțineri. PSD-ALDE aveau nevoie de minimum 165 de voturi pentru ca propunerea lor să treacă mai departe.
Parlamentarii din PNL au fost cei mai înverșunați opozanți și au spus că vor contesta decizia la Curtea Constituțională. Din această cauză, actul normativ nu va intra încă vigoare, pentru că trebuie așteptată pronunțarea judecătorilor CCR.
Procedura s-a desfășurat în grabă, după cum ne-am obișnuit. Legea a fost trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional, apoi a avut loc reunirea Comisiei Iordache, iar noul Cod Penal a fost parcurs în doar două ore, după care s-a trecut la votare.
Opoziția (și nu numai) îi acuză pe cei care au propus modificările Codului au făcut-o pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de la pușcărie, care a fost condamnat la trei ani și jumătate, cu executare.
După dezbaterile de miercuri, legea ar urma să intre joi la votul final în procedură de urgenţă, iar apoi să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Redefinirea abuzului în serviciu ca infracţiune, doar dacă funcţionarul sau rudele foarte apropiate au primit foloase necuvenite sau dezincriminarea neglijenței în serviciu sunt doar câteva dintre prevederile controversate.