Cea mai eficientă metodă de a-ți proteja locuința de inundații
Dacă locuiești la curte și ai probleme cu inundațiile în această perioadă, digul gonflabil care se instalează chiar la pragul ușii nu va permite pătrunderea apei și mizeriei în casă.
Inundațiile au devenit o problemă tot mai frecventă în aceste perioade, de la an la an. Cei mai afectați sunt cei care locuiesc la curte și au casa construită chiar în calea viiturii. În alte cazuri, se întâmplă să nu conteze unde este situată locuința, pentru că apa se extinde și poate afecta pe oricine în cele din urmă.
Dacă stai la curte, cea mai evidentă breșă prin care inundația o găsește este ușa, precum și gurile de aerisire ale pivnițelor. Dacă n-ai beci, dar, totuși, ai observat că apa tinde să intre în casă pe la pragul ușii când plouă foarte mult, ar fi momentul să încerci digul gonflabil.
Acest dig este, de fapt, un panou pătrat, dintr-un plastic foarte dur, dar dotat cu un sistem de etanșare a intrărilor în casă. La prima vedere n-o să te impresioneze, dar bucata asta de plastic e mult mai eficientă decât niște saci cu nisip aruncați în fața gardului sau șanțurile care sunt mereu acoperite de ape. Astfel de metode sunt de Evul Mediu, pentru că așa preferă autoritățile să mențină lucrurile, costisitor și prost.
Când statul pe care-l finanțezi cu taxe și impozite nu face nimic pentru a-ți salva locuința, este datoria ta să preiei inițiativa și să te aperi de viitură.
Nu știu încă dacă aceste sisteme au ajuns și la noi sau dacă vor ajunge vreodată, dar metoda pare eficientă și te scapă de alte costuri pentru reparațiile ulterioare.
Digul se montează pur și simplu în fața ușii. Nu contează dacă deschiderea ei este mai largă decât lățimea digului, pentru că acesta este extensibil și se reglează pe orice dimensiune. Panoul este prevăzut cu un sistem de extensie a părților laterale care etanșează orificiile rămase libere cu ajutorul pernei de aer care se umflă foarte ușor. Existp și un aparat care măsoară presiunea din perna de aer, deci nu trebuie umflată decât până la nivelul verde.
După ce ai etanșat intrarea în locuință în partea de jos a ușii, asigură-te că închizi valva care blochează sau eliberează aerul din interior.
Un astfel de dig gonflabil pentru uz casnic costă 800 de dolari, un preț deloc prea rezonabil, raportat la veniturile medii ale celor mai mulți dintre români. Dar costurile pentru repararea distrugerilor provocate de inundație sunt cu mult mai mari ulterior.