31 oct. 2018 | 14:14

TEST Tenda Nova MW5 – Gadget care îți acoperă casa în Wi-Fi

REVIEW
TEST Tenda Nova MW5 - Gadget care îți acoperă casa în Wi-Fi

Internetul wireless e mană cerească atunci când funcționează bine. Asta ne duce la partea proastă: când semnalul pică și viteza e mică se transformă în arma diavolului. Înainte de să-ți arunci routerul pe geam poate ar trebui să consideri extinderea semnalului Wi-Fi cu o rețea mesh. Am testat una de la Tenda ca să-ți zic ce face pentru tine.

Ai internet de mare viteză, un router gigabit, capabil să asigure viteze mari, însă acoperirea nu este foarte bună pentru întreaga locuință.

O soluție este să instalezi o rețea Wi-Fi de tip mesh, la care te poți gândi ca un fel de prelungitor pentru internetul tău. Viteza poate este foarte bună în locul unde este amplasat routerul, dar dacă ai nevoie de internet rapid și în alt loc ce este despărțit de router de mai mulți pereți atunci semnalul nu va fi la fel de bun, și nici viteza.

Acest lucru este sesizabil mai ales pentru rețele Wi-Fi pe 5 Ghz care sunt mai rapide, dar semnalul se pierde mai ușor.

Sistemul Tenda Nova este o rețea mesh cu mai mulți satelți care-ți pot răspândi internetul uniform, astfel încât să ai un semnal bun, oriunde te-ai afla în casă. Sateliții Tenda sunt niște cuburi de culoare albă realizate din plastic.

Fiecare unitate trebuie alimentată la priză, iar una dintre ele trebuie conectată prin cablu la modem sau la router. Sistemul este unul minimalist, iar albul cred că se potrivește foarte bine în orice casă. De asemenea, pe dispozitive nu sunt alte brizbrizuri decât un beculeț LED care te anunță dacă sistemul funcționează sau nu.

Ce ar trebui să știi despre instalarea acestui gadget Tenda

Instalarea se face destul de ușor și nu trebuie să fii vreun expert pentru a le face să meargă. Așadar, pentru a instala Tenda Nova trebuie să ai un smartphone și să configurezi toată treaba de pe telefonul mobil.

Bagi un satelit în priză apoi conectezi cablul de Ethernet, care este în cutie, la router și apoi al doilea satelit îl instalezi în bucătărie, pe hol sau unde ai tu nevoie și unde vezi că semnalul pică. Al doilea satelit îl bagi în priză apoi de pe telefon te contectezi la rețeaua Wi-Fi generată de sistem și apoi treci prin câțiva pași de configurare.

Schimbi numele rețelei Wi-Fi și parola și ești gata.

Din aplicație poți activa o rețea guest și poți activa și funcția de control parental. Dacă copilul tău nu are voie să stea pe net între după 10-11 pm atunci poți să-i tai accesul la rețea până dimineața. În aplicație poți vedea sateliții, dacă sunt funcționali, viteza de upload și download și câte dispozitive sunt conectate la rețea.

O altă opțiune interesantă se numește fast roaming și face ca transferul dispozitivelor conectate la rețea să se facă mai repede de pe un satelit pe altul. Totuși, ești avertizat în aplicație că nu toate telefoanele sau computerele suportă acestă opțiune.

Tenda Nova MW5 este un sistem mesh Wi-Fi cu două benzi, cu o lățime de bandă maximă teoretică de 867 Mbps pentru frecvența de 5 GHz și de 300 Mbps pentru cea de 2,4 GHz, adică un total de 1167 Mbps.

La acest sistem mai poți conecta și alți sateliți Tenda (până la șase) ceea ce înseamnă că acoperirea Wi-Fi poate ajunge până la 600 de metri pătrați. Sistemul suportă conectarea a maximum 40 de dispozitive.

Dacă înainte mai pierdeam din puterea semnalului în diferite locuri din casă cu Tenda Nova semnalul a fost puternic, acoperind locuința bine, fără a suferi pierderi de viteză. Un astfel de sistem este foarte util pentru cei cu apartamente cu trei sau patru camere, dar și pentru micile companii care au nevoie de un semnal puternic de Wi-Fi și unde se conectează foarte multe dispozitive.