Impozit auto: de ce a respins Guvernul reducerea drastică

Impozit auto: de ce a respins Guvernul reducerea drastică

Un proiect de lege propunea o reducere drastică pentru impozit auto. Guvernul a respins-o și a rămas totul la stadiul de proiect.

Guvernul a calculat că reducerile pentru impozit auto, în special pentru automobilele de lux, ar afecta semnificativ veniturile bugetelor locale. Suma la care a ajuns Guvernul este de 493,3 milioane lei. Asta înseamnă circa 42% din suma planificată pentru 2018 pentru a fi încasată din impozit auto.

În prezent, impozitul auto e calculat în funcție de capacitatea cilindrică prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare din tabelul de mai jos. Proiectul prevedea că nu ar mai exista o distincție între capacitatea cilindrică a motocicletelor. Astfel, dacă pentru o motocicletă cu 1.000 cmc impozitul scade de la 40 lei la 20 lei, adică la jumătate, pentru o motocicletă cu 2.000 cmc impozitul scade de la 90 lei la 40 lei, adică peste jumătate.

Scăderea, așa cum era propusă în proiect, ajungea la peste 90% pentru mașini cu o capacitate cilindrică și mai mare. De exemplu, la 4.000 cmc, impozitul ar fi scăzut de la 5.800 lei la doar 480 lei. Totuși, la autoturismele mici ar fi crescut: de la 63 lei la 84 lei, pentru 1.400 cmc, și de la 72 lei la 96 lei, pentru 1.600 cmc. După acest prag, impozitul ar fi fost redus.

[readmore]

 

Citește și:
Sursa: Profit