07 ian. 2018 | 14:50

Scheletul care îți arată că hepatita este o boală veche de secole

ȘTIINȚĂ
Scheletul care îți arată că hepatita este o boală veche de secole

Un schelet din secolul XVI a dezvăluit oamenilor de știință că hepatita nu este o boală modernă, ci una care macină oameni de secole.

Un băiat de doi ani a murit în jurul anului 1569 de variolă. Mă rog, așa s-a crezut anterior. Datorită oamenilor de știință, care au analizat genomul corpului mumificat, s-a aflat că a murit de Hepatita B. Această constatare confirmă că boala există de secole și că nu este o consecință a vremurilor în care trăim.

Copilul în cauză a fost îngropat în Bazilica Sfântul Domenico Maggiore din Napoli, Italia. Corpul a fost exhumat între 1983 și 1985, iar măruntaiele au făcut cercetătorii să creadă că virusul Variola a fost cauza morții.

Microscopia electronică părea să confirme prezența particulelor de variolă, iar cazul a fost unul important în stabilirea istoricului omenesc al variolei, fiind considerat cea mai veche dovadă a virusului din rămășițele medievale. Dar noile dovezi dau peste cap munca de zeci de ani a oamenilor de știință.

Datele subliniază importanța abordărilor moleculare, care ajută la identificarea prezenței agenților patogeni cheie, permițându-ne să constrângem mai bine timpul în care aceștia ar fi putut afecta oamenii, spune geneticianul evolutiv Hendrik Poinar.

La copiii mici, hepatita B, o infecție hepatică care ucide anul 786.000 de oameni din întreaga lume, poate provoca o erupție cutanată pe față, picioare, fese și brațe, iar mumia arată aceste semne. Ăsta ar fi unul din motivele pentru care infecția poate fi greșit diagnosticată.

[readmore]

Pentru a determina că boala a fost Hepatita B, cercetătorii au luat mostre mici de piele și oase și le-au pus împreună cu bucăți informatice genetice, pentru a obține o imagine completă. Rezultatul a fost un genom complet al Hepatitei B, nicidecum variolă. Ei s-au folosit și de microscopia electronică de scanare și nu au găsit nicio probă de particule asemănătoare cu variola.

Interesant, rezultatele au arătat o legătură strânsă între hepatita B din secolul al XVI-lea și hepatita B modernă. Asta sugerează că nu a evoluat prea mult, chiar dacă virusurile se dezvoltă destul de rapid. În orice caz, descoperirea cercetătorilor aruncă o lumină asupra istoriei hepatite B și poate conține indicii importante care ar ajuta la gestionarea bolii de astăzi.