Hărțile care îți arată cum s-a schimbat Pământul în ultimul sfert de secol

Hărțile care îți arată cum s-a schimbat Pământul în ultimul sfert de secol

Planeta noastră se schimbă în mod constant, în fiecare zi, iar acum, datorită cercetătorilor de la Universitatea din Cincinnati putem vedea câteva din schimbările care au avut loc în ultimul sfert de secol.

Noile hărți realizate de oamenii de știință arată că 22% din suprafața locuibilă a Pământului a fost modificată dramatic între 1992 și 2015. Graficele colorate arată schimbările care au avut loc la nivelul pădurilor, terenurilor agricole, pierderile de apă și altele.

Hărțile au fost făcute pentru a înțelege mai bine modelele de migrație de pe glob și de ce oamenii s-ar muta dintr-un loc în altul. De asemenea, mai subliniază cât de repede se modifică peisajele.

harta 1

Cercetătorii au spus că deja știm că Pământul se confruntă cu diverse modificări produse de oameni, cum ar fi despăduririle și urbanizarea, iar acum putem vedea exact unde se întâmplă toate acestea.

„Este foarte informativ, nu există ceva asemănător. Avem hărți care arată evoluția pădurilor, dar nu există unele care să arate tot”, a declarat Tomasz Stepinski, unul dintre geografii care au lucrat la realizarea hărților construite pe baza datelor prin satelit.

harta 2

Acestea prezintă pierderi masive ale pădurilor în America Centrală și de Sud și un proces de urbanizare accelerat în America de Nord și Europa. După cum arată hărțile, Deșertul Sahara s-a extins în ultimii 24 de ani, pe măsură ce pășunile s-au transformat în deșert din cauza temperaturilor aflate în creștere.

harta 3

Toate aceste schimbări influențează migrația. Pe lângă actualele modificări produse de schimbările climatice, acțiunile directe ale oamenilor – cum ar fi tăierea pădurilor pentru a face loc terenurilor agricole – au un impact asupra locului în care oamenii pot trăi și prospera.

„Chiar acum există oameni care merg în Statele Unite. Mulți dintre ei vin din Guatemala, unde și-au pierdut pădurile din cauza oamenilor care folosesc lemnul”, a mai precizat Tomasz Stepinski.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: