Harta care îți arată toate drumurile care chiar duceau la Roma
Expresia „toate drumurile duc la Roma” este bine cunoscută de toți, dar niște designeri au vrut să demonstreze cum arăta, așa că au creat o hartă interactivă.
Roma a fost unul dinte cele mai înfloritoare orașe ale Antichității. Imperiul Roman a subjugat numeroase popoare, romanii și-au construit măreția pe umerii și suferința multor culturi și civilizații, dar au și lăsat în urmă o moștenire culturală.
Expresia „toate drumurile duc la Roma” a fost derivată dintr-un proverb latin, care făcea referire la dependența întregii lumi (cunoscute) de Roma și s-a conturat în perioada de apogeu a imperiului.
Nimeni nu a putut demonstra în trecut dacă această zicală era sau nu adevărată. chiar dacă aveau cunoștințele necesare, dovezile erau puține, iar cartografierea era plină de erori. Chiar și așa, toate popoarele Europei erau conștiente de puterea Romei și chiar și după prăbușirea ei, amintirea gloriei sale nu s-a stins.
Dar misterul acelor drumuri încă a rămas un mister…până azi, când designerii, Benedikt Gross și Philipp Schmitt și geograful Raphael Reimann, au analizat în detaliu hărțile vechi și au creat una interactivă, pentru a demonstra dacă într-adevăr toate drumurile duceau la Roma.
Rezultatul muncii lor este spectaculos și cât se poate de detaliat și, dintr-o singură privire, îți dai seama că oamenii Antichității nu erau nici pe departe atât de neștiutori pe cât te-ai aștepta. Drumurile din întreaga Europa chiar duceau la Roma.
Designerii și geograful au luat ca reper 486.713 de puncte terestre de plecare, desfășurate pe o suprafață impresionantă de 26.503.452 km pătrați. În acest fel, ei au creat un algoritm pentru a calcula cea mai bună rută de a ajunge la Roma, din punctele selectate.
Harta rezultată pare a fi o frunză privită la microscop sau un studiu de neuroanatomie, într-atât de densă este rețeaua de drumuri care duceau direct spre cel mai cunoscut oraș din Antichitate. Harta detaliată cu toate drumurile care duc la Roma o găsești aici.