07 sept. 2018 | 10:30

Datele a sute de mii de pasageri ai acestei companii aeriene au fost furate

ACTUALITATE
Datele a sute de mii de pasageri ai acestei companii aeriene au fost furate

Date personale și financiare a peste 380.000 de clienți ai companiei British Airways au fost furate în urma unui atac realizat de hackeri asupra site-ului companiei.

Practic, toți clienții care au făcut rezervări online și care au plătit cu cardul în perioada 21 august și 5 septembrie au fost afectați de atacul hackerilor. Reprezentanții companiei au anunțat că situația a fost rezolvată și că site-ul operează normal acum și că discută cu clienții afectați și cu autoritățile, care au deschis o investigație.

Alex Cruz, șeful companiei, a spus că „îmi pare foarte rău” pentru deranjul creat de acest atac și că „luăm foarte în serios protecția datelor clienților noștri”. Compania aeriană a cumpărat și o pagină de reclamă în ziarul Metro pentru a-și cere scuze în fața clienților.

Acesta nu este primul incident al companiei, iar în mai 2017, sistemul British Airways a căzut din cauza unei pene de curent și din această cauză peste 75.000 de pasageri au rămas în aeroporturi sau au avut zboruri întârziate.

La aceea vreme, șeful companiei a spus că s-au luat măsuri ca un asemenea incident să nu se mai repete, dar în iulie compania a fost forțată să anuleze sau să întârzie mai multe zboruri din cauza problemelor cu sistemele IT.

Ce se întâmplă când sistemul poate fi compromis de hackeri?  Asta poate fi foarte grav, având în vedere că foarte multe dintre cele mai mari companii aeriene folosesc sistemul Amadeus. Un atac reușit ar înseamna paralizarea operațiunilor a sute de linii aeriene de pe toate continentele globului, zeci de mii de pasageri afectați și costuri de milioane de dolari. Dependența liniilor aeriene de un singur furnizor poate cauza probleme grave la nivel mondial.

Dacă nu era îndeajuns de rău, Karsten Nohl, expert în securitate cibernetică, a realizat un experiment în care demonstrează că un program de computer poate sparge codul de șase litere al unei rezervări de bilet în doar câteva minute. Astfel, hackerii ar putea avea acces la contul pasagerului, pot schimba ora de plecare sau adresa de mail.