GTA nu este atât de periculos pe cât te-au făcut alții să crezi
De câteva decenii, mai mulți cercetătorii se concentrează pe violența din jocurile video. Multe dintre studiile efectuate afirmă că violența din aceste jocuri – ca GTA – îți schimbă semnificativ comportamentul.
Un studiu vine în întâmpinarea iubitorilor de GTA și le spune că, s-ar putea, ca cele auzite până acum să nu fie chiar adevărate. Asta pentru că noua cercetare a concluzionat că 30 de minute pe zi, timp de două luni, nu a adus schimbări comportamentului participanților.
Majoritatea studiilor științifice cu privire la efectele violenței în jocurile video analizau participanții imediat după finalizarea unei sesiune de gaming. Atunci, adrenalina determinată de acțiunea de pe ecrane putea arăta unele schimbări comportamentele ale subiecților.
„Efectele observate după câteva minute după sesiunile scurte – 30 de minute – de jocuri video nu sunt reprezentative pentru ceea ce societatea în ansamblu este interesată, anume modul în care jocul video violent obișnuit afectează comportamentul pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Simone Kuhn, cercetătorul care a condus studiul.
Cercetătorii au analizat 90 de participanți care au jucat GTA (Grand Theft Auto V) sau The Sims 3, cel puțin 30 de minute în fiecare zi, timp de opt săptămâni. Un alt grup de control nu a jucat niciun joc în timpul perioadei de testare.
Adulții aleși, care aveau vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, au jucat puține jocuri înainte de teste, iar în ultimele șase luni înainte de începerea studiului au fost examinați pentru probleme psihologice preexistente.
Participanții au fost supuși unei game largi de 52 de chestionare stabilite pentru a măsura „agresivitatea, atitudinile sexuale, empatia și competențele interpersonale, construcțiile legate de impulsivitate – căutarea de senzații, plictiseala, asumarea riscului, depresivitate, anxietate – dar și funcții de control executiv.
„ Testele au fost administrate imediat înainte și imediat după perioada de două luni. De asemenea, au fost testați și după două luni de la încheierea studiilor, pentru a se măsura potențialele efecte continue”, notează cercetătorii.
Pe măsură ce jocurile video continuă să fie un țap ispășitor convenabil pentru mulți politicieni și critici, acest nou studiu cuprinzător „oferă dovezi puternice împotriva efectelor negative dezbătute frecvent ale jocurilor video violente”.
În peste 208 de comparații separate (52 de teste, grupuri violente vs. non-violente și grupuri de control, teste pre și post) doar trei subiecți au arătat un efect statistic negativ. Astfel, 95% dintre subiecți s-au comportat normal.
Deși aceasta este o nouă direcție încurajatoare pentru cercetarea jocurilor, nu este ultimul cuvânt despre efectele violente ale jocurilor. Autorii recunosc că este nevoie de cercetări viitoare pentru a demonstra absența efectelor negative asupra copiilor a acestor jocuri video.