24 ian. 2018 | 12:08

Ajungi să răspândești gripa doar pentru că respiri

ACTUALITATE
Ajungi să răspândești gripa doar pentru că respiri

Dacă până acum credeai că e suficient să te dai puțin înapoi când cineva strănută sau tușește, află că asta nu te protejează deloc de gripă.

Un nou studiu arată că virușii se pot transmite prin simplul act al respirației. În aerul expirat de oamenii bolnavi de gripă se găsesc cantități imense de viruși, conform rezultatelor studiului.

„Descoperirile studiului sugerează că păstrarea suprafețelor curate, spălare mâinilor tot timpul și evitarea oamenilor care tușesc nu oferă protecție completă asupra gripei”, a explicat co-autorul studiului, Sheryl Ehrman, decană la College of Engineering de la San José State University. Ehrman a subliniat că cei care aleg să stea acasă atunci când sunt bolnavi vor minimiza riscul de a răspândi gripa și la alte persoane.

În cadrul studiului, au fost examinați 142 de oameni bolnavi de gripă. Ei au fost puși într-o mașină care putea detecta virușii din respirația lor. Participanții au fost puși să respire, vorbească, tușească și să strănute atunci când simțeau nevoia în timpul unei sesiuni de 30 de minute.

„Am descoperit că [oamenii care au] gripă… au contaminat aerul din jurul lor cu un virus infecțios doar prin respirație, fără să tușească sau să strănute”, a explicat autorul principal. Dr. Donald Milton, profesor de sănătate a mediului la University of Maryland School of Public Health. Cercetătorii au descoperit și că particulele infecțioase de aer erau mai puternice în primele zile. „Așa că atunci când cineva se îmbolnăvește de gripă, ar trebui să meargă acasă și să nu rămână la locul de muncă  să îi infecteze pe ceilalți”, a spus Milton.

Studiul a mai arătat și că strănuturile nu împrăștiau mai mulți viruși decât tusea. Rezultatele sugerează că „strănuturile nu par să aibă o contribuție imprtantă în răspândirea virusului de gripă în aerosoli”.

Rezultatele studiului sunt puțin înfiorătoare, pentru că te fac să te gândești că orice ai face, nu ești ferit de gripă. Partea bună este că ele vor contribui la îmbunătățirea modelelor matematice care analizează riscul de îmbolnăvire cu viruși transmiși prin aer.