05 iun. 2018 | 18:15

Google ia o decizie radicală pentru relația controversată cu Pentagonul

ACTUALITATE
Google ia o decizie radicală pentru relația controversată cu Pentagonul

Google renunță la colaborarea cu Pentagonul în cadrul Proiectului militar Maven. Scandalul stârnit de angajații care și-au dat demisia din cauza acestei colaborări a provocat daune imaginii companiei.

Până la urmă, Google nu va mai prelungi contractul de colaborare științifică cu Pentagonul cu privire la proiectul de integrare a inteligenței artificiale în memoriile dronelor militare. Actualul contract se va încheia în 2019, dar Diane Greene, CEO-ul Google Cloud, și-a înștiințat angajații de această decizie pe 1 iunie.

Demisiile în masă ale unor angajați Google în semn de protest a cauzat mult rău imaginii companiei, așa că e mai înțelept să nu se mai continue colaborarea cu Pentagonul.

Șefii Google au încercat zadarnic să explice că programul militar în care s-a implicat nu va fi utilizat în scopuri criminale, dar cei care au demisionat nu s-au lăat convinși, iar știrea despre „răzmerița” lor a făcut înconjurul lumii. Nu e un lucru banal să renunți la un salariu cel puțin decent, într-o companie de top, din cauza unor principii. Poate că la mijloc se află și alte motive, dar nu au fost mediatizate.

Cert este că Google avea planuri mari cu acest Proiect Maven. În jur de 15 milioane de dolari ar costa acest program militar, iar în viitor, suma ar fi urmat să crească până la 250 de milioane de dolari.

Oamenii au început să devină reticenți și ostili când tehnologia și domeniul militar se combină. Uităm, însă, că se întâmplă asta încă de când omul a învățat să utilizeze metalul în războaie, iar în prezent se folosește echipament militar mai periculos decât o dronă.

O dronă care ar putea gândi singură pentru a face diferența între persoane și obiecte și a-și alege singură ținta a speriat pe acei foști angajați Google și s-au gândit imediat la un scenariu apocaliptic de tipul Terminator.

Google este una dintre cele mai mari și mai cunoscute companii din întreaga lume și este implicată în numeroase proiecte și are contracte active cu diverse alte companii și instituții. Cu toate se mândrește, dar de colaborarea cu Pentagonul nu s-a știut până la mediatizarea acestui scandal intern al gigantului din Mountain View.

Cei care se împotrivesc utilizării inteligenței artficiale în domeniul militar consideră că astfel de decizii ar trebui luate doar de om, nu de o mașină sau de un computer, oricât de precis și de inteligent ar fi. Poate că nu e vorba de niciun plan malefic al Google, dar implicarea companiei în logistica războiului modern e controversată și oricine privește inițiativa cu suspiciune.