28 oct. 2018 | 12:28

Google desființează o funcție importantă din Android, ca să te stresezi mai puțin

ACTUALITATE
Google desființează o funcție importantă din Android, ca să te stresezi mai puțin

Au trecut câțiva ani, de când Google a implementat pe Android un mecanism interesant de notificări dependente de locația în care te afli. Pentru că funcția intitulată Nearby Notifications a fost abuzată și transformată într-o sursă de spam, gigantul din Mountain View a decis să o desființeze.

Dintr-un punct de vedere, notificările pe telefon sunt benefice. Te ajută să fii la curent cu diverse evenimente, fără să intri în fiecare aplicație în parte. Gradul lor de eficiență scade însă semnificativ în momentul în care ai câteva sute pe ecranul de la mobil. Pornind de la această premisă, pentru că Android Nearby Notifications a început să se reflecte în spam inutil pentru posesorii de gadgeturi cu Android, Google vrea să întrerupă funcționalitatea.

Android Nearby Notifications funcționa pornind de la dispozitive intitulate Beacons în magazine, restaurante și alte tipuri de locații publice. În momentul în care te aflai în raza lor, similar cu suprafața acoperită de un hotspot Wi-Fi, primeai diverse tipuri de notificări. Un restaurant îți putea afișa meniu, un magazin îți putea servi ofertele momentului și așa mai departe.

În ultimul an, chiar dacă problema nu este atât de des întâlnită în țara noastră, numărul notificărilor de acel tip a explodat. Foarte multe mesaje irelevante sau de tip spam s-au ascuns în spatele unui Beacon menit inițial să te ajute cu o reducere la H&M.

Pentru că gigantul din Mountain View a decis că respectiva funcționalitate nu este la nivelul standardelor Google, suportul pentru întregul proiect a fost întrerupt. În prima fază, compania americană a încercat să identifice un sistem pentru depistarea notificărilor de tip spam, dar nu a reușit. Ca urmare, începând cu 6 decembrie, întreaga idee de Nearby Notifications nu va mai exista.

Beacon-urile de notificări nu vor dispărea însă din magazine. În schimb, funcționalitatea lor se va reflecta în notificări doar în cazul în care ai aplicația magazinului sau a restaurantului din spate instalată. Astfel, nu vor mai vedea notificări de la KFC toți cei care trec pe lângă respectivul fast food, ci doar persoanele care și-au instalat aplicația omonimă de mobil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele