Explicația din spatele valului de ninsori și ger care ne-a lovit
România, odată cu mare parte din Europa, a fost lovită, cu câteva zile înainte de începerea primăverii, de un val de ger și ninsoare parcă inexplicabil.
Antarctica are parte de una din cele mai călduroase ierni de până acum, cu temperaturi mai mari de zero grade celsius. Aceste condiții neobișnuite „nu au fost niciodată atât de extreme” conform oamenilor de știință și perturbă fluxul polar arctic. Acest flux poartă vânturile în estul și vestul planetei, cu viteze de 320 de kilometri pe oră, spre atmosfera superioară.
Anul acesta, aerul cald din Antarctica a schimbat cursul normal al vânturilor. În felul acesta, o masă mare de aer rece a ajuns deasupra Europei. Cercetătorii spun că acest lucru se datorează încălzirii globale. „Întrebarea este dacă acest tip de vreme va apărea mai des”, a zis Lars Kaleschke, un profesor la University of Hamburg. „Acesta este doar un eveniment, așa că este greu să găsim o relație cauzală”.
Valul de căldură a ajuns în Antarctica atât prin Oceanul Atlantic, cât și prin Strâmtoarea Bering. Rezultatul? Temperaturile din regiunea arctică sunt acum undeva la minus opt grade celsius, mai exact cu 20 de grade mai mari decât este normal.
Un studiu din 1973 a sugerat că dacă Oceanul Arctic nu va mai avea gheață, regiunile mai îndepărtate de sud vor avea temperaturi mai scăzute. Gheața din Oceanul Arctic a atins un minim record, cu doar 14,1 milioane de kilometri pătrați, potrivit U.S. National Snow and Ice Data Center.
Erik Solheim, directorul U.N. Environment, a explicat că tiparele neobișnuite ale vremii sunt un rezultat al acumulării de gaze cu efect de seră – gaze care apar prin arderea combustibililor fosili din mașini, fabrici și centrale electrice.
Alți oameni de știință spun că nu este atât de grav. „Nu este atât de frig”, a zis Ruth Mottram, om de știință specializat pe climă la Danish Meteorological Institute. „Doar percepția noastră de iarnă normală s-a schimbat”.