Georges Méliès – cine este cineastul iluzionist celebrat de Google
Nu trece o săptămână fără un nou Google Doodle, iar cel mai recent dintre ele este adresat iluzionistului și cineastului francez Georges Méliès.
De la începuturile cinematografiei, puține persoane au fost atât de avangardiste, încât să dezvolte metodologii și soluții tehnice care să aibă aplicabilitate în zilele noastre. Georges Méliès s-a numărat printre ele, iar experiența sa din domeniul iluzionismului l-au ajutat să creeze niște scene memorabile. Filmele din reportoriul francezului au fost atât de importante, încât sunt folosite ca referință pentru începuturile efectelor speciale.
Georges Méliès s-a născut la Paris în 1861, pe 8 decembrie. Până la vârsta de 76 de ani, când a decedat în orașul său natal, parizianul a creat deja mai multe filme fantastice cu premize memorabile care au rezistat trecerii timpului. Începuturile activității sale creative au fost în iluzionism, dar activitatea sa regizorală este cea pentru care a ajuns în analelel istoriei.
Pentru că și-a petrecut tinerețea încercând să creeze și să prezinte iluzii, a abordat cinematografia cu aceeași viziune încărcată de imaginație. Pornind de la această premisă, el a inventat videografia de tip time-lapse, expunerile multiple, îmbinarea după înlocuire, cadrele vopsite de mână și nu numai. În contextul în care a activat în principal la începutul secolului 20, este greu să nu fii fascinat de ceea ce a realizat Georges Méliès.
Ca să-ți faci o idee despre importanța filmelor lui Georges Méliès, este suficient să ai în vedere că se numără printre puținele din acea perioadă care au fost restaurate și pot fi achiziționate în Blu-Ray. Cadrul memorabil de mai sus este desprins din A trip to the moon sau Le Voyage Dans La Lune lansat în 1902. Filmul a fost primul care a spus o poveste cu un scenariu complex. În același timp, se consideră că ar fi dat startul genului Science Fiction. Filmul integral poate fi vizionat mai sus la calitatea HD.