Georges Lemaître: cine a fost preotul care a descoperit teoria Big Bang
Nașterea lui Georges Lemaître este celebrată pe 17 iulie de Google. Deși belgianul a fost preot, el s-a aflat la baza unora dintre cele mai importante descoperiri despre Univers.
Georges Lemaître este inventatorul de drept al teoriei expansiunii universului sau Big Bang. Pentru o lungă perioadă de timp, respectiva descoperire i-a fost asociată eronat lui Edwin Hubble. Georges Lemaître Omul de știință belgian a trăit între 1894 și 1966.
Conform teoriei Big Bang sintetizată de Georges Lemaître în urmă cu aproape un secol, întregul univers observabil a început de la explozia unei singure particule. Procesul de expansiune nu s-a încheiat încă.
Teoria lui Lemaître a fost percepută cu un grad sporit de scepticism în 1931. A apărut inițial într-una dintre lucrările academice publicate de omul de știință. Aceasta a fost clasificată ca fiind una dintre cele mai mari rupturi de dogma ortodoxă din ultimii 100 de ani.
Georges Lemaître, de la construcții la facerea Universului
Născut pe 17 iulie 1984 în Belgia, Georges Lemaître a studiat construcții civile în prima parte a vieții. Primul Război Mondial, în care a și luptat, l-a făcut să-și pună studiile în așteptare. După terminarea războiului, a studiat matematică și fizică la unele dintre cele mai importante universități din lume.
Cu toate că a devenit preot la începutul anilor 20, afinitățile sale pentru știință se pare că au fost mai importante. În 1923, a devenit absolvent al universității Cambridge. A urmat plecarea în SUA pentru a studia la Harvard și Massachusetts Institute of Technology (MIT).
S-a întors în Belgia în 1925, unde a devenit lector part-time la Universitatea Catolică din Leuven. Doi ani mai târziu, și-a publicat teoria despre universului în expansiune. Aceasta a rămas în mentalul colectiv ca Big Bang.
Teoria a fost dezvoltată pe parcursul anilor următori, când Georges Lemaître a ajuns la concluzia că un singur atom s-a aflat la baza întregului univers cunoscut.
Albert Einstein a apreciat foarte mult scrierile lui Lemaître. După o prelegere a omului de știință, a afirmat: „aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată”.
După Georges Lemaître a fost și munca lui Stephen Hawking
În ultimele decenii, Stephen Hawking și-a făcut un renume în cercetarea Big Bang. Principalele domenii de cercetare ale britanicului au fost cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică.
Între anii 1965-1970, a elaborat un model matematic asupra originii și evoluției Universului în expansiune. Punctul de pornire a fost momentul Big Bang, identificat de Georges Lemaître. Hawking s-a concentrat însă și pe natura și originea găurilor negre.
Conform lui Hawking, condiția frontierelor Universului este că acesta nu are nicio limită. Pentru a înțelege mai bine teoria, ar trebui să pui mâna pe o telecomandă universală și să apeși butonul de derulare înapoi. Pe măsură ce faci asta, Universul se va contracta și va avea dimensiuni din ce în ce mai reduse.
Dacă derulezi înapoi cei 13,8 miliarde de ani de existență, ajungi la începutul Universului. Iar acest început i-a fascinat pe mulți cercetători, de la Georges Lemaître la Hubble până la Hawking. Și munca de cercetare nu se va opri la ei.