Geaca minune care îți încarcă wireless telefonul e ce-ți trebuie
Prima geacă realizată din grafen este disponibilă la vânzare. Ar trebui să te intereseze, pentru că pare a fi magică și un fel de baterie pentru telefonul tău.
Geaca Vollebak realizată din grafen costă 595 de euro și, dacă face măcar jumătate din ceea ce susțin creatorii, atunci merită fiecare ban. Această geacă ar putea absorbi căldura pentru ca apoi să te încălzească, respinge bacteriile și elimină surplusul de uminidate al corpului.
Grafenul este varianta bidimensională a grafitului și este format dintr-un aranajament de atomi de carboni dispuși într-o rețea hexagonală. Acest material este cel mai bun cconductor de electricitate și de căldură cunoscut.
Acesta a fost descoperit în 2004 de către un grup de cercetători britanici de la Universitatea din Manchester.
Grafenul a fost supranumit „materialul minune” deoarece acesta ar putea fi folosit în nenumărate domenii. În electronică ar putea fi folosit pentru producerea de tranzistori foarte rapizi, display-uri flexibile, ar putea fi folosit pentru stocarea de energie și chiar și în medicină pentru conceperea de țesuturi și retine artificiale.
Grafenul poate opri un glonț (dacă sunt suprapuse îndeajuns de multe straturi), îți poate vopsi părul fără niciun efect advers și-ți poate transforma zidurile din casă în detectoare de incendii.
Totuși, materialul nu este folosit des în produsele comerciale deoarece este greu de manipulat și de produs în cantități industriale. Steve și Nick Tidball, cofondatorii Vollebak, au lucrat ani de zile cu oamenii de știință care au creat și slipii al lui Michael Phelps, folosiți în 2008 pentru ca apoi să fie interziși deoarece era considerat că-i acorda un avantaj prea mare.
Pentru a crea această geacă, oamenii de știință au transformat grafitul brut în ceea ce ei numesc „nanopalete” de grafen, adică un amestec de grafen cu poliuretan care formează o membrană. Această membrană este legată de nailon. „Adăugarea grafenului nailonului schimbă în mod fundamental proprietățile chimice ale acestuia, o țesătură de nailon nu este conductoare de căldură, dar prin adăugarea grafenului poate”, afirmă reprezentanții companiei.
Ceea ce poate face acestă îmbrăcăminte este impresionant. „Jacheta va absorbi căldura corpului astfel încât să nu traspiri. Teoretic, jacheta poate stoca o cantitate nelimitată de căldură ceea ce înseamnă că ar putea funcționa ca un radiator”, explică Tidball care spune că ai putea pune această geacă la soare sau pe un calorifer cald și apoi dacă întorci fața cu grafen pe interior ar putea să-ți încălzească corpul.
„Putem demonstra asta simplu. Dacă pui mâna pe material apoi o iei vedem cu o cameră termică amprenta de căldură a palmei mult timp după ce mâna a fost îndepărtată”.
Mai mult, reprezentanții companiei susțin că această jachetă ți-ar putea echilibra temperatura corpului prin redistribuirea căldurii acolo unde este nevoie. În plus, materialul dispersează umiditatea corpului și nu permite formarea bacteriilor.
Cum grafenul este conductor de electricitate și geaca este, dar cei de la Vollebak au redus puterea pentru a face un produs sigur. Totuși, aici vine și partea mai interesantă. Teoretic, jacheta ar putea încărca un telefon mobil. Fără fire, fără nimic, doar l-ai pune în buzunar. Acest lucru nu este posibil acum, dar materialul din care este făcută îmbrăcămintea permite acest lucru.
„Noi credem că în viitor dispozitivele purtabile vor deveni invizibile. Nu le vei mai purta la încheietură sau la ochi, ci direct în haine. Atunci când îmbrăcămintea poate fi conductor de căldură și energie, tot felul de lucruri cool pot începe să apară. În următorul deceniu, hainele dumneavostră vor deveni o platformă și pentru alte inovații”.