19 feb. 2018 | 08:42

Un gadget cu electroșocuri te transformă în fotograf mai bun

ACTUALITATE
Un gadget cu electroșocuri te transformă în fotograf mai bun

Pornind de la un algoritm menit să identifice încadrarea perfectă a unei fotografii, un nou gadget folosește electroșocuri pentru a te transforma în fotograf mai bun. 

Într-o perioadă în care inteligența artificială începe să-și demonstreze utilitatea într-o varietate foarte mare de domenii, un nou gadget folosește rețele neurale pentru a identifica un cadru perfect. În contextul în care majoritatea smartphone-urilor de top și a aparatelor de fotografiat dedicate sunt capabile de fotografii foarte bune, secretul stă în încadrare. Mai mult ca niciodată, o imagine spectaculoasă nu mai este definită prin rezoluție sau contrast, ci prin ideea care a fost surprinsă într-o manieră interesantă.

Pentru a captura o fotografie bună sau foarte bună, există o serie de principii pe care trebuie să le înveți. Dacă respecți acele criterii, sunt șanse foarte mari ca rezultatul final să fie unul de impact. Aceleași reguli au fost însă integrate într-un gadget intitulat Prosthetic Photographer.  Creația fotografului Peter Buczkowski, dispozitivul pleacă de la o idee foarte bună, dar implementarea este una surprinzător de agresivă.

Nu cred că ai asociat vreodată procesul de învățare al unei abilități cu electroșocuri, dar acesta este principiul pe care funcționează Prostethic Photographer. Atașezi gadgetul cu pricina la orice aparat foto digital, mirrorless sau DSLR pe care îl ai în casă. Prin intermediul unui mic computer, o inteligență artificială monitorizează constant ce se perindă prin fața camerei. În momentul în care AI-ul stabilește că ai prins un cadru ”bun”, niște electrozi îți trimit un val discret de electroșocuri în palmă. Curentul respectiv duce la contractarea automată a mușchilor, forțându-te să declanșezi captura.

Premisa din spatele acestui dispozitiv este una foarte interesantă, în funcție de perspectiva pe care o ai. Pe de o parte, un robot te învață un talent, acela de a deveni un fotograf mai bun. Pe de altă parte, un om devine sclavul unei inteligențe artificiale, iar dacă nu este un bun executant, e penalizat cu electroșocuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele