Schimbările Facebook care vor afecta și ce ai în feed în România
Probabil și tu, ca și mine, ai fost păcălit de multe ori să dai click pe o știre din News Feed. Facebook s-a angajat să descurajeze acest comportament al publicațiilor. Astfel, utilizatorii din România ai rețelei ar trebui să vadă mai puține titluri clickbait.
Facebook a aplicat această măsură în mai multe țări, însă abia acum reţeaua socială a extins politica de diminuare a acestora şi la noi.
Schimbările vin ca urmare a feedback-ului primit de Facebook din partea utilizatorilor, care au spus că nu apreciază conţinutul eronat, care are un caracter senzaţional sau poate fi considerat spam. În această categorie pot fi incluse şi titlurile de tip clickbait, menite să atragă atenţia şi să îndemne utilizatorii să dea click pe un link.
Din dorinţa de a susţine o comunitate informată, echipa Facebook face eforturi constante pentru a identifica poveşti care au titluri de tip clickbait, astfel încât acestea să fie afişate mai rar.
Politica anunţată acum este rezultatul activităţii din ultimii ani a reţelei de socializare, care şi-a propus să actualizeze News Feed-ul astfel încât să reducă numărul de afişări ale postărilor din surse ce folosesc în mod constant titluri de tip clickbait, prezentând informaţii false sau exagerate.
Rezultatul acestor actualizări continue este disponibil şi în limba română, astfel încât utilizatorii Facebook din România să vadă cât mai puţine postări de tip clickbait şi cât mai multe postări autentice.
Unde se aplică schimbările Facebook
- Titluri care distorsionează informaţia, omiţând intenţionat detalii esenţiale sau care induc în eroare utilizatorii, astfel încât aceştia să dea click pe un link pentru a afla răspunsul, de exemplu: «Când s-a uitat sub pernele de pe canapea şi a văzut ASTA…»
- Titluri care exagerează detaliile unei poveşti printr-un limbaj senzaţional, astfel încât povestea să capete o greutate mai mare decât ar avea în mod normal, de exemplu: «WOW! Ceaiul de ghimbir este elixirul tinereţii veşnice. TREBUIE să vezi asta!»
Potrivit estimărilor Facebook, majoritatea paginilor nu vor observa modificări semnificative ale modului în care postările lor sunt afişate în News Feed, în urma implementării acestei actualizări.
Pe de altă parte, editorii care se bazează pe titluri de tip clickbait ar trebui să se aştepte la o scădere a vizibilităţii. Pentru a nu fi afectate de această schimbare, paginile ar trebui să evite titlurile care omit informaţia necesară pentru a înţelege conţinutul articolului sau care exagerează pentru a crea false aşteptări.
Dacă o pagină renunţă la titlurile senzaţionale sau de tip clickbait, postările sale nu vor mai fi afectate de această schimbare. Pe lângă postările în limba română, noile practici vor fi valabile pentru conţinutul în alte cinci limbi, respectiv turcă, rusă, bulgară, greacă şi hindi.