Legislația internațională „dă de pământ” cu poliția în cazul „M*IE PSD”
Românul venit din Suedia cu numere personalizate „M*IE PSD” a fost lăsat fără permis de poliție și i-a fost întocmit dosar penal. Legislația europeană e însă de partea lui.
Cosmin Andreica, lider sindical Europol (Sindicatul Poliţiştilor Europeni – n.r.), a explicat că Răzvan Ștefănescu, românul cu numere personalizate cu mesajul „MUIE PSD”, nu a greșit cu nimic în acest caz. „În lipsa unor prevederi exprese care să interzică folosirea acestor numere, acel cetăţean nu a săvârşit niciun fel de abatere de la legislaţia românească”, a explicat el pentru Digi24 citat de Agerpres. „Nu ne dorim ca instituţia Poliţiei Române să fie folosită ca şi ustensilă politică pentru că nu le convine unor oameni o înşiruire de litere pe o plăcuţă cu numere de înmatriculare”, a conchis el.
Poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit dosar penal pe numele bărbatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România”, faptă prevăzută de art. 334, alin. (4) din Codul penal.
Totodată, poliția a recurs, în motivarea deciziei, la o convenție ONU modificată în urmă cu doi ani. Potrivit acesteia, o mașină poate circula pe drumuri publice cu numere de înmatriculare compuse doar din litere, nu din litere și cifre. Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție, a declarat într-o conferință de presă susținută pe 30 iulie că aceste aspecte se vor stabili cu exactitate și certitudine în cadrul verificărilor efectuate în cadrul dosarului penal efectuat în această dimineață (30 iulie – n.r.).
Poliția rutieră din București a invocat o Convenție ONU din 1968 care stipula, la momentul ratificării de către România (1980), că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre.
Astfel, s-au folosit de acest aspect pentru a motiva ridicarea numerelor de înmatriculare cu mesajul adresat PSD. Polițiștii au spus că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție. Era format doar din litere. Din 2016, legislația aceasta s-a schimbat.
În același timp, dar înainte ca el să fie oprit, Ambasada Suediei a transmis un comunicat de presă conform căruia mașina are dreptul să circule în UE. Chiar dacă sunt numere de înmatriculare preferențiale, înregistrate în Suedia, pot fi folosite în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România.