23 oct. 2018 | 10:58

Misterul din Marea Neagră: ce e epava istorică descoperită lângă România

VIDEO ACTUALITATE

Marea Neagră e locul în care tocmai a fost confirmată o descoperire de-o importanță istorică. Experții estimează că epava descoperită în Marea Neagră are aproximativ 2.400 de ani.

Cea mai nouă descoperire din Marea Neagră intră lejer în istorie prin vechime și prin gradul de conservare. O misiune de doi ani a unei echipe de specialiști din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul mării de lângă România o epavă de 23 de metri, presupusă a fi a Greciei.

Specialiștii consideră că lipsa de oxigen din Marea Neagră, și adâncimea, au ajutat la conservarea excepțională a acestei nave.

„O navă care a rezistat aproape intactă lumii antice, la doi kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat Jon Adams, liderul proiectului și profesor la Universitatea din Southampton. „Acest lucru va schimba radical ceea ce știam până acum despre construcția navelor și navigația în lumea antică”, a mai spus acesta.

Conversarea navei din Marea Neagră este atât de bună, încât catargul, cârma și băncile de vâslit sunt aproape intacte.

Presupunerea experților e acum că epava a fost, pe vremuri, o navă comercială. Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât acest design nu a mai fost găsit până acum decât pe pe vasele grecești de ceramică.

Echipa condusă de Adams se numește Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) și a reușit până acum să descopere circa 60 de epave navale, perfect conservate datorită lipsei de oxigen.

Echipa MAP a spus însă că nu dorește, deocamdată, să aducă vasul la suprafață. Ce-i drept, un astfel de test ar putea-o distruge.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina. Nu în ultimul rând, merită reținut că, în iulie 2018, în apele teritoriale ale României,  în timpul unui exercițiu de antrenament, scafandrii militari români au dat accidental, la 60 de metri adâncime, peste epavele a două nave.