Revoluția energiei în Europa: cărbunele a fost depășit de alternativele moderne
Europa face pași mari în ceea ce urmează a fi revoluția energiei curate. Rapoartele și datele analizate în ceea ce privește parcursul energetic al lui 2017 sunt îmbucurătoare.
Europa a reușit să producă mai multă energie electrică din surse regenerabile, ca energie solară sau eoliană, decât din arderea cărbunelui. O analiză a arătat că energia regenerabilă tocmai a întrecut puterea generată de cărbune cu 679 terawați/oră, comparativ cu 669 terawați/oră a cărbunelui.
Vestea este extrem de bună, atât pentru populație, cât și pentru planetă, însă datele trebuie puse în context. Conform cifrelor elaborate de Eurostat, aproximativ 19% din energia Europei a fost generată de combustibili fosili. Un alt procent de 24% a fost generat din alte surse, ca gaze naturale și țiței, ceea ce înseamnă că eliminarea treptată a puterii generate de cărbune este doar la un pas de reducerea emisiilor de carbon.
Mai mult, nu este clar dacă utilizarea biomasei, materie organică, ca lemnul sau materiale vegetale organice, pentru generarea energiei oferă mai mult confort mediului decât arderea cărbunelui sau a altor combustibili fosili.
Cercetători din mai multe universități au publicat un studiu în care explică această problemă. În timp ce arderea lemnului poate reduce pe termen lung concentrațiile de dioxid de carbon, pe termen scurt, de fapt, va crește aceste niveluri. Totuși, datele în ceea ce privește situația din Europa sunt binevenite.
În doar cinci ani, puterea generată de cărbune, dublă față de puterea generată de surse regenerabile, a fost întrecută de energia solară, eoliană sau biomasă. Chiar și așa, lupta împotriva schimbărilor climatice este și va fi mereu prezentă și asta pentru că emisiile de carbon ne înconjoară, astfel că trebuie ținute sub control.
În orice caz, statele lumii nu trec cu vederea aceste aspecte și implementează mereu soluții cu care să țină sub control, mai mult sau mai puțin, situația mediului înconjurător.