05 dec. 2018 | 19:37

Ce e „Scrisoarea despre Dumnezeu” a lui Einstein și de ce valorează o avere

ACTUALITATE
Ce e „Scrisoarea despre Dumnezeu” a lui Einstein și de ce valorează o avere

Albert Einstein a redactat spre sfârșitul vieții sale o Scrisoare despre Dumnezeu care azi valorează o avere. Scrisoarea lui Einstein s-a vândut la licitație cu o sumă pe care n-o vei strânge nici măcar într-o viață, prin muncă.

Nu-ți imagina că Einstein a scris ceva frumos despre credința în Dumnezeu. Savantul a fost un ateu convins și nici cu puțin timp înainte de a muri nu a avut altă părere.

Prin urmare, Scrisoarea despre Dumnezeu de o pagină și jumătate nu este altceva decât o opinie sau o notă redactată ca reacție la lucrările filosofului german Eric Gutkind, cu care era contemporan.

Einstein a scris-o în 1954, cu un an înainte de a muri. Avea 74 de ani pe-atunci, iar cei care au descoperit-o erau convinși că, în timp, urma să valoreze o avere, cam 1,5 milioane de dolari.

Scrisoarea lui Einstein a fost mai mult un scurt tratat despre conflictul dintre știință și religie, despre cum vedea cel mai mare savant al lumii și făuritorul teoriei relativității ideea despre Dumnezeu.

Ce a zis Einstein în scrisoarea lui în care abordează chestiunea despre Dumnezeu

“Pentru mine, cuvântul Dumnezeu nu este altceva decât expresia și produsul slăbiciunilor umane. Biblia este o colecție de legende venerabile, dar, totuși, primitive. Nicio interpretare, oricât ar fi de subtilă, nu poate să-mi schimbe părerea”, este un fragment din scrisoare.

Dacă ar fi trăit și ar fi scris asta cu 500 de ani mai devreme, cel mai probabil, Einstein ar fi fost ars pe rug de așa-numiții reprezentanți ai Bisericii, iar umanitatea s-ar fi lăudat acum cu un savant mai puțin.

Ideile lui Einstein despre divinitate stârneau și în secolul XX revoltă și mirare în păturile de jos ale societății și, mai ales, printre fețele bisericești.

Dar, în ateismul lui, avea o idee mai clară despre Dumnezeu decât au anumiți preoți despre religie, precum și despre teoriile științifice pe care savantul le-a lăsat moștenire omenirii. Și, sunt, de asemenea, de o valoare incontestabilă, chiar dacă au aparținut unui simplu om.

Cei care au apreciat această valoare a scrisorii în 1954 au greșit, desigur. În prezent, manuscrisul a fost vândut cu aproape trei milioane de dolari, aproape dublu decât s-a crezut inițial.

Pentru unii, ateismul lui Einstein e inexplicabil, mai ales că avea și origini evreiești. Dar, savantul nu și le-a negat niciodată. Dimpotrivă, însă nu făcea din asta un pretext de fală:

“Poporul evreu de care, cu recunoștință aparțin și de care mă simt profund ancorat, nu-mi conferă un alt fel de demnitate decât alte popoare”, scria Einstein.

Einstein scrisoare Dumnezeu

Nu poți condamna și judeca o astfel de persoană. Einstein prețuia omul mai mult decât divinitatea. Pentru el, omul era măsura tuturor lucrurilor. Evident, valoarea incredibilă a acestei scrisori nu se datorează faptului că a scris ceva nemaiauzit despre Dumnezeu, ci geniului său, care a rămas în memoria colectivă.