15 nov. 2018 | 11:04

Cum îți influențează numărul de neuroni durata de viață

ACTUALITATE
Cum îți influențează numărul de neuroni durata de viață

Te-ai întrebat vreodată ce determină durata de viață a oamenilor și a animalelor cu sânge cald, sau punctul în care ating maturitatea sexuală? O nouă cercetare vine cu o posibilă explicație.

Cercetarea evidențiază faptul că durata de viață nu are neapărat legătură cu corpul nostru. Mai exact, animalele care au corpuri mari nu trăiesc neapărat mai mult. De fapt, oamenii de știință cred că longetivitatea ar avea legătură cu neuronii din cortexul cerebral și nu cu mărimea corpului.

„Fie că te uiți la păsări, primate sau oameni, numărul de neuroni pe care îl găsești în cortex prezice aproximativ 75% din variația longetivității speciei”, a declarat  Suzana Herculano-Houzel, autorul studiului și profesor asociat de psihologie și științe biologice la Universitatea Vanderbilt.

Pe de altă parte, dimensiunea corporală și metabolismul au prezis doar 20-30% din longetivitate în funcție de specie. Studiul publicat în Journal of Comparative Neurology mai precizează că perioada de maturizare a oamenilor variază în funcție de numărul de neuroni corticali.

Herculano-Houzel a examinat peste 700 de specii cu sânge cald și a comparat înregistrările cu datele sale privind numărul de neuroni din creierul diferitelor specii de animale.

Astfel, ea a constatat că papagalii și păsările care cântă trăiesc mai mult decât primatele cu o masă similară a corpului, care la rândul lor trăiesc mai mult decât non-primatele cu aceeași masă corporală.

Analiza sa i-a confirmat o suspiciune ridicată în cercetări anterioare: longetivitatea crește uniform în speciile cu sânge cald, împreună cu numărul absolut de neuroni din cortexul cerebral.

Cu ajutorul colegilor săi a studiat câți neuroni compun diferite creiere de primate. Astfel, ea a identificat primul număr exact al neuronilor creierului uman – o medie de 86 milioane de neuroni.