Care este cel mai lung drum din lume? Dar cel mai lung și mai drept?

Care este cel mai lung drum din lume? Dar cel mai lung și mai drept?

Drumul drept este dorința oricărui șofer care pune siguranța pe primul loc. În țările civilizate, marile orașe din lume sunt legate între ele printr-o amplă rețea de autostrăzi. Totuși, care sunt cele mai drepte drumuri?

O simplă căutare pe internet scoate la iveală că cel mai lung drum din lume în linie dreaptă se găsește în Arabia Saudită. Acesta este cunoscut sub denumirea de Autostrada 85, are o lungime de 260 de kilometri și face legătura între orașele Haradh și Badha.

Al doilea drum din lume cu o porțiune dreaptă se află în Australia. Este vorba despre „90 Mile Straight”, drumul lung de 1.668 de kilometri. Dintre aceștia, doar 146,6 kilometri sunt lipsiți de curbe.

Pe poziția a treia este găsește Autostrada 46 din North Dakota, America de Nord. Cu o lungime de 198 de kilometri, drumul face legătura între orașele Oxbow și Streeter. O porțiune de 50 de kilometri este în linie dreaptă.

Panamericana, cea mai lungă șosea de pe glob

Autostrada Panamericana deține titlul de cea mai lungă a lumii. Aceasta pornește din localitatea Fairbanks (Alaska) și ajunge până în Buenos Aires, capitala Argentinei. Panamericana, ce traversează aproape în întregime cele trei Americi (America de Nord, America Centrală și America de Sud), se desfășoară pe o distanță totală de aproape 50.000 de kilometri. Mai exact 47.958 kilometri. Autostrada este circulabilă în întregime, cu excepția unei distanțe de 90 de kilometri.

Panamericana traversează de la nord la sud 14 state astfel: Canada, Statele Unite, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Argentina. O ramificație importantă a autostrăzii trece și prin Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay sau Venezuela.

România, codașa la drumuri drepte și autostrăzi

În primăvara anului 2017, România „se mândrea” cu aproximativ 746 de kilometri de autostradă. Cel mai productiv an a fost 2013, când țara noastră a inaugurat 108 kilometri de autostradă. La polul opus s-a situat 2017 cu contraperformanța de 16 kilometri inaugurați. Țara din Europa cu cei mai mulți kilometri de autostrăzi este Spania cu 16.204. Aceasta este urmată îndeaproape de Germania care are 12.845 kilometri de autostrăzi. Podiumul este completat de Franța cu 11.882 kilometri.

11 state din Europa, 0 kilometri de autostradă

11 țări de pe „Bătrânul continent” nu au inaugurat nici măcar un kilometru de autostradă. Este vorba despre țări mici precum Vatican, San Marino, Monaco, Malta, Liechtenstein, Andorra, dar și de state ceva mai mari ca Letonia, Islanda, Estonia, Muntenegru sau Moldova.

 

Citește și:
Etichete: