Dronele ar putea fi folosite pentru livrarea organelor pentru transplant
Dronele pot fi folosite pentru a realiza fotografii spectaculoase, dar ar putea fi bune și pentru livrarea de alimente, dar și organe.
Cercetătorii de la Universitatea Maryland, conduși de chirurgul Joseph Scalea, au realizat mai multe zboruri cu o dronă care avea o încărcătură specială, un rinichi, ținut într-o cutie frigorifică. Scalea era frustrat de inflexibilitatea transporturilor de organe de până acum și a simțit că dronele reprezintă soluția pentru livrările de organe pe distanțe scurte.
Cercetătorii au modificat o dronă DJI M600 să poată căra o cutie frigorifică și au realizat și un senzor care să monitorizeze starea rinichiului în timp ce era transportat. După mai multe luni de așteptare, cercetătorii au primit un rinichi îndeajuns de bun pentru un test, dar nu îndeajuns de sănătos pentru un transplant.
Echipa a efectuat 14 zboruri cu drona, iar cel mai lung zbor a fost unul de de 4,8 kilometri (o distanță realistă între două spitale din regiune), iar viteza maximă atinsă a fost de 67,6 km/oră.
Biopsii ale rinichiului au fost luate înainte și după zboruri, iar veștile au fost bune. Temperatura din interiorul cutiei a rămas constantă la 2,5 grade celsius și rinichiul pare a nu fi avut de suferit de la vibrații sau de la manevrele de zbor.
Restricțiile legate de zborul cu drone și cu modul în care organele pot fi transportate fac puțin probabil ca acest tip de livrare să aibă loc curând. Totuși, poate astfel de experimente vor face ca regulile să se schimbe și organele ar putea fi transportate astfel pentru situațiile în care viteza de reacție este foarte importantă.
Dronele ar putea fi folosite și în situații cu dezastre naturale când aeronavele obișnuite nu ar putea fi folosite. În astfel de situații, cu dronele ar putea fi livrate obiecte necesare în situații de urgență, dar și alimente și apă.