Descoperirea care i-ar putea scăpa pe diabetici de injecțiile cu insulină
O posibilă descoperire medicală revoluționară ar putea pune capăt injecțiilor zilnice pe care persoanele care trăiesc cu diabet sunt obligate să le facă.
Descoperirea a fost realizată de oameni de știință olandezi. Prin distrugerea membranei mucoase din intestinul subțire și dezvoltarea uneia noi, cercetătorii au reușit să stabilizeze nivelurile de zahăr din sângele persoanelor cu diabet de tip 2. Savanții principali au spus că rezultatele au fost spectaculoase și neașteptate.
Procedura a durat o oră și a fost testată pe 50 de pacienți din Amsterdam. În timpul acesteia, un tub cu un balon mic atașat la capăt a fost introdus prin gura pacientului până în intestinul subțire.
Balonul era umplut cu apă fierbinte, iar membrana mucoasă a fost arsă din cauza căldurii. În două săptămâni, o nouă membrană s-a dezvoltat, fapt care a dus la o îmbunătățire a stării de sănătate a pacienților.
Chiar și la un an după tratament, boala s-a dovedit a fi stabilă la 90% din cei tratați. Cercetătorii cred că există o legătură între absorbția nutrienților de către membrana din intestinul subțire și dezvoltarea rezistenței la insulină în cazul pacienților cu diabet de tipul doi.
„Datorită acestui tratament, utilizarea insulinei poate fi amânată sau prevenită. Asta e promițător”, a declarat Jacques Bergman, profesor de gastroenterologie.
Cercetătorii au precizat că au văzut o îmbunătățire spectaculoasă a nivelului de zahăr din sânge la numai o zi după operație. Următoarea întrebare legată de tratament este dacă este permanent sau trebuie repetat – ceva ce în teorie ar trebui să fie posibil.
Pe lângă faptul că nu mai trebuie să facă injecții cu insulină, cercetătorii susțin că cei tratați ar putea avea un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, insuficiență renală, orbire și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.