Cele mai grave tipuri de depresie ar putea fi tratate cu acest medicament
O treime din cei care suferă de tulburare de depresie majoră sunt imuni la formele curente de tratament, dar esketamina ar putea schimba acest lucru.
Esketamina este „înrudită” cu ketamina, un medicament care este folosit ca anestezic și ca drog de relaxare. Ar putea fi cea mai bună opțiune pentru cei care sunt rezistenți la tratamentele pentru depresie. Această descoperire a venit în urma unui studiu condus de Ella Daly de la Janssen Research and Development.
La studiu au luat parte 60 de oameni diagnosticați cu tulburare de depresie majoră și care nu au răspuns la una sau mai multe forme de medicamente antidepresive. Tuturor li s-a administrat esketamină. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri, cărora li s-au oferit dozaje diferite. Toate cele trei grupuri au avut scoruri mai bune pe scala Montgomery-Åsberg a depresiei față de grupul placebo.
Janssen lucrează în momentul de față la crearea unui spray nazal, de tip single-use, cu esketamină. Acest spray ar însemna că medicamentul nu va fi folosit în mod abuziv, precum ketamina.
Esketamina a fost aleasă de The Federal Drug Administration drept o terapie revoluționară pentru depresia rezistentă la tratament și pentru depresia majoră cu risc de sinucidere. „Dacă va fi aprobată de FDA, esketamina ar putea fi una din primele metode noi de a trata tulburarea de depresie majoră din ultimii 50 de ani”, a explicat Daly. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu FDA pe parcursul procesului de dezvoltare și testare”.
Deși mulți oameni care suferă de tulburare de depresie majoră reușesc să găsească un tratament care îi ajută, o treime dintre pacienți nu sunt atât de norocoși. Pentru aceștia, formele cunoscute de tratament nu funcționează. Dacă eschetamina va fi aprobată, starea lor s-ar îmbunătăți în mod signifiant.
„Rezultatele studiului au arătat că tratamentul cu esketamină intranazal a adus îmbunătățiri signifiante, rapide, ale simptomelor depresiei în cazul pacienților care suferă de depresie rezistentă la tratament”, a subliniat Daly. „Abia așteptăm să vedem rezultatele testelor clinice din faza trei”.