Cel mai tare tech demo a avut loc acum 50 de ani și a prezis viitorul
Acum 50 de ani acest video a prezis viitorul, iar felul în care a reușit asta este uimitor. Sigur, nu-l compara cu ce se întâmplă în prezent la astfel de demo-uri.
Douglas Engelbart a dat dovadă de inspirație când a vorbit despre viitorul tehnologiei și al calculatoarelor într-un video tras tocmai în 1968. În acest demo tech, el a prevăzut anumite tehnologii care aveau să fie regăsite mai târziu în produse precum Macintosh-ul lui Apple, în sistemul de operare Windows sau modul de lucru în Google Docs. A prevăzut și apariția internetului și cea a mouse-ului.
Fascinant este că toate aceste lucruri au fost văzute de Douglas Engelbart acum 50 de ani când microcipurile de azi erau doar un vis.
Engelbart lucra la Stanford Research Institute în Menlo Park când a prezentat demo-ul prin intermediul unei conferințe video. Și doar dacă te gândești la asta este impresionant. Să faci o videoconferință în acele vremuri era cu adevărat uluitor din punct de vedere tehnic.
Demonstrația a fost făcută live pentru a arăta cum tehnologia și computerele ar putea răspunde acțiunilor oamenilor. A fost o mișcare îndrăzneață având în vedere că la vremea respectivă au cheltuit 90.000 de dolari pentru a construi un ecran.
El a folosit o listă de cumpărături pentru a demonstra cum bazele de date ar putea simplifica viața de zi cu zi prin formatare și ilustrarea informației în funcție de categorie. A demonstrat și noi metode de control (mouse și tastatură). Totodată, a arătat cum se poate trece de la un subiect la altul printr-un click pe un hyperlink (fundația internetului).
În prezentare, a demonstrat cum se poate lucra în mod colaborativ pe un document text și cum se pot efectua căutări cu tastatura. Tot atunci el a prezentat programe open source și ARPA, predecesorul internetului.
De fapt, ARPA chiar a plătit pentru ca în demo să apară ARPA 175.000 de dolari, adică 1,2 milioane de dolari astăzi, sumă ajustată la inflație.
Cercetătorii de la Stanford au avut ambiția de a augumenta intelectul uman, de a îmbunătăți colaborarea și de a face mai ușor pentru indivizi să lucreze în echipe.
Engelbart și-a dat seama că pe măsură ce societatea devenea tot mai complexă, oamenii aveau nevoie să învețe cât mai mult și cât mai repede.