22 sept. 2018 | 11:13

Cum arătau fructele și legumele înainte să le „domesticim”

ACTUALITATE
Cum arătau fructele și legumele înainte să le „domesticim”

Aproape zilnic ne bucurăm de fructe și legume, fără să realizăm că ele nu au arătat mereu așa cum le știm noi acum. Oamenii au modificat genele multor fructe și legume de-a lungul timpului, astfel încât ele au ajuns să arate de nerecunoscut față de „strămoșii” lor.

Astăzi, alimentele modificate genetic ridică multe suspiciuni. Pe vremuri, fermierii aplicau tehnica creșterii selective, un proces lent prin care plantele dorite erau selectate și cultivate pentru a dezvolta calitățile dorite de-a lungul timpului.

Mai jos vei vedea cum arătau fructele și legumele pe vremuri, când încă erau „sălbatice”.

Pepenii arătau cel puțin bizar

fructe si legume modificate genetic

O pictură realizată în secolul 17 de către Giovanni Stanchi ne arată niște pepeni ciudați, a căror pulpă era împărțită în șase secțiuni triunghiulare. De-a lungul timpului, oamenii au crescut pepenii astfel încât aceștia să aibă tot miezul roșu și cu cât mai puține semințe.

Dacă ai tripofobie, bananele vechi te vor înfiora

fructe si legume modificate genetic

Bananele au fost pentru prima dată cultivate cândva între 7.000 și 10.000 de ani în urmă, în regiunea care astăzi este cunoscută drept Papua Noua Guinee. Sortimentele de atunci erau pline de semințe tari și mari. Prin comparație, bananele de astăzi – rezultatul creșterii selective – au semințe mult mai mici, au un gust mai bun și sunt mai bogate în nutrienți.

Vinetele nu seamănă deloc cu ce sunt astăzi

fructe si legume modificate genetic

Printre primele vinete cultivate se numărau cele din China. Ele erau rotunde, galbene și aveau spini în locul codiței cu care suntem astăzi obișnuiți. Astăzi, după ani și ani de cultivare selectivă, ne putem bucura de vinetele ovale și violet, din care iese acea salată minunată cu care am crescut cu toții.

Morcovii erau ceva ce nu părea tocmai consumabil

fructe si legume modificate genetic

Primii morcovi ar fi fost crescuți în secolul 10, în Persia și Assia Mică. Aceștia ar fi fost inițial violet sau albi, cu o rădăcină plină de ramificații. De atunci, agricultorii au reușit să transforme rădăcinile mici și subțiri în morcovii noștri de toate zilele, portocalii și fără ramificații.

Porumbul părea firav și nemâncabil

fructe si legume modificate genetic

Porumbul dulce era, cu 7.000 ani î.Hr. la fel de uscat precum un cartof și foarte mic în dimensiuni. În secolul 15, europenii au început să cultive selectiv porumbul, până a ajuns așa cum îl știm în prezent. Astăzi, mărimea sa e de 1.000 de ori mai mare și este format din 6,6% zahăr, spre deosebire de strămoșul său, care conținea doar 1,9% zahăr.

Piersicile erau o glumă

fructe si legume modificate genetic

Piersicile aveau cândva dimensiunea unor cireșe. Aveau doar 2,5 cm în diametru, iar 36% din conținutul lor era constituit de sâmbure. Aveau gust pământiu și ușor sărat. Miile de ani de creștere selectivă le-au făcut de 64 de ori mai mari, cu 27% mai zemoase și cu 4% mai dulci.