Cum vrea NASA să revoluționeze aviația cu avioane silențioase
Când nu caută să colonizeze Marte, NASA are preocupări mai apropiate de noi, muritorii de rând. Recent, cei de la NASA au anunțat că au găsit o cale de a face avioanele cu până la 70% mai tăcute la aterizare.
Persoanele care trăiesc în apropierea aeroporturilor știu deja prea bine cât de zgomotos este un asemenea trai. Instituția din Langley, Virginia, a testat mai multe metode de a reduce fluxul de aer creat de nasul avioanelor. Una din metode a implicat crearea unui material extensibil care să acopere breșa care apare când sunt activate flapsurile înainte de aterizare.
Oamenii de știință de la NASA au descoperit, de asemenea, că un capac găurit pentru echipamentul de aterizare reduce drastic zgomotul creat de avioane când aterizează. Nu în ultimul rând, ei au încercat să creeze mai multe plăci aerodinamice în jurul roților, astfel încât, atunci când echipamentul de aterizare este coborât, rezistența aerului să fie mai mică.
Ideile celor de la NASA încă sunt în faza de testare. Totuși, istoria a demonstrat că face diferența în domeniul aviatic. Pe lângă misiunile în spațiu, compania se ocupă cu cercetarea avioanelor tradiționale. Acele mici aripioare de la coadă? NASA le-a testat prima oară. Pistele de decolare și de aterizare? Tot NASA este de „vină” pentru ele.
„Această structură aviatică de reducere a zgomotului produsă de tehnologiile NASA este cu siguranță importantă, iar cea mai bună parte este că publicul va beneficia în mod direct de ea”, a spus Kevin Weinert, manager de proiect la compania de aeronautică ARM.
„În timp ce există posibile avantaje economice evidente pentru industrie, beneficiul îl vor resimți mai ales oamenii care locuiesc în preajma aeroporturilor mari și care trebuie să se descurce cu zgomotul creat avioane când aterizează pe pământ. Asta ar putea reduce cu mult impactul auditiv asupra acestor comunități”.