12 mart. 2018 | 07:30

De ce iei mai mereu cele mai proaste decizii pentru tine

ACTUALITATE
De ce iei mai mereu cele mai proaste decizii pentru tine

Deciziile proaste fac parte din viața noastră la fel de mult ca deciziile bune. Desigur, uneori ai impresia că viața ta este rezultatul alegerilor proaste pe care le iei zilnic. Nu e cazul să dramatizezi, e adevărat, dar poți găsi așa-zisul vinovat. E chiar creierul.

Când ești pus în fața mai multor opțiuni și ești nevoit să alegi una singură, creierul tău nu este chiar atât de inteligent pe cât crezi. Uneori luăm decizii proaste pentru că creierul nostru este atras de opțiunea aparent „superioară”. Acest lucru este cunoscut sub numele de prejudecată de distincție.

Psihologii cred că acționăm și gândim diferit atunci când comparăm opțiunile și atunci când le experimentăm. Atunci când facem o alegere, activăm modulul comparației: suntem sensibili la diferențele mici dintre dimensiuni. Dar când trăim deciziile luate, intrăm în modulul experienței: nu există alte opțiuni cu care să comparăm experiența noastră.

În etapa comparației, suntem destul de buni în a decide între diferențele calitative. De exemplu, știm că un loc de muncă interesant este mai bun decât unul plictisitor.

Oamenii nu sunt foarte buni în a admite cum diferențele cantitative, cele care implică numere, afectează fericirea.

Facem aceeași greșeală în viața de zi cu zi. Credem că o locuință de 1.200 de metri pătrați ne va face mai fericiți decât o casă de 1.000 de metri pătrați. Adesea punem un accent mai mare pe diferențele cantitative inconsecvente și alegem o opțiune care, de fapt, nu ne va maximiza fericirea.

Când ești în etapa comparațiilor ajungi să irosești mult timp și să cheltuiești mai mulți bani. Ne concentrăm prea mult pe diferențele cantitative inconsecvente. Pentru a combate asta, evită să compari două opțiuni una lângă alta.

Evaluează fiecare alegere individual și pe propriile merite. De exemplu, dacă vrei să cumperi o casă, nu compara opțiunile. Petrece timp la fiecare casă pe care o vizionezi, concentrându-te numai la ceea ce îți place și nu îți place la ea. De la mărimea ei, până la vecinii ciudați, analizează bine opțiunile.