28 mai 2018 | 17:30

Cea mai îndrăzneață procedură medicală: un creier creat de la zero

ACTUALITATE
Cea mai îndrăzneață procedură medicală: un creier creat de la zero
KylaBorg via Flickr

Medicina se află într-o continuă dezvoltare datorită evoluției tehnologiei, iar cercetătorii nu încetează să ne surprindă cu descoperirile lor inedite. Acum, oamenii de știință au reușit să găsească o metodă prin care să recreeze un creier, bucată cu bucată.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Tokyo. Ei au creat o metodă de creștere și de conectare a neuronilor unici, folosind modele geometrice pentru a direcționa neuronii mai precis, celulă cu celulă.

Articolul se numește „Asamblarea și conectarea neuronilor unici pentru formarea rețelelor neuronale” și a apărut în revista „Micromachines”.

Până acum, cercetătorii au creat o materie simplă a creierului, cu ajutorul „culturilor în vitro” – un proces care crește neuronii într-o aglomerație. Legăturile dintre aceste culturi sunt aleatorii, ceea ce face țesutul cerebral greu de studiat.

Dacă am putea găsi metode de sintetizare a rețelelor neuronale într-o manieră mai controlată, ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează creierul”, a declarat Shotaro Yoshida, autorul studiului.

Yoshida și echipa sa au analizat mai bine modul în care se comportă neuronii și au descoperit că ar putea fi instruiți să se conecteze cu ajutorul unor plăci microscopice. Acestea sunt fabricate dintr-un adeziv sintetic.

În acest sistem a fost extrem de important ca modul în care neuronii se conectau să fie controlat. „Am proiectat micro-plăcile pentru a fi mobile, astfel încât prin împingerea lor să putem să mutăm doi neuroni unul lângă altul”, a mai declarat Shotaro Yoshida.

De asemenea, cercetătorii au menționat că, odată ce neuronii au fost puși unul lângă altul, au început să transmită semnale, deci încercarea lor a fost un succes.

Aceasta este prima dată când o micro-placă mobilă a fost folosită pentru a influența neuronii și pentru a forma conexiuni funcționale. „Credem că tehnica ne va permite, în cele din urmă, să proiectăm modele simple de rețele neuronale, cu o singură celulă de rezoluție”, au mai spus cercetătorii.