„Patinoarul” de 80 de kilometri de pe Marte arată absolut fantastic
Oamenii de știință încă dezbat dacă avem apă lichidă pe Marte, însă știm cu siguranță că există gheață pe Planeta Roșie, iar Agenția Spațială Europeană a trimis o nouă imagine fascinantă de pe Marte care confirmă asta.
Agenția a publica o imagine cu suprafața planetei Marte, deasupra craterului Korolev ce are un diametru de 81,4 kilometri. Acesta pare a fi acoperit cu zăpadă, dar nu este așa, ci este plin cu gheață, a cărui grosime nu scade sub 1,8 km în timpul anului și se mărește în timpul iernii marțiene.
Ca și Pământul, și Marte are mai multe anotimpuri, iar iarna de acolo este mult mai grea decât cea de aici. Gheața este permanentă pe crater în ciuda faptului că marte are o perioadă de vară de șase luni. Craterul a fost numit după inginerul rus Sergei Korolev. Rusul a lucrat la programul Sputnik și programul Vostok care a transportat primul om în spațiu în 1961.
Baza adâncă (2 kilometri) a craterului conține gheață care acționează ca o „capcană” rece, iar aerul (da, Marte are aer, nu este respirabil și este subțire) care se deplasează deasupra acesteia se răcește și se scufundă. Astfel se creează un strat de aer extrem de rece peste suprafața de gheață, motiv pentru care aceasta nu se topește.
Imaginile cu craterul au fost obținute de misiunea Mars Express a Agenției Spațiale Europe, care sărbătorește 15 ani de la lansare, și au fost realizate de camere DSLR High Resolution Stereo Camera (HRSC).
Imaginea de la deschidere este compusă din cinci fotografii diferite, fiecare fiind realizată la fiecare trecere pe lângă crater. Craterul este absolut impresionant. Deci cine vrea să patineze la un patinoar ce are un diametru de 80 de kilometri și a cărui gheață nu se topește niciodată? Trebuie doar să mai rezolvăm problema ajungerii acolo apoi să facem ceva să și putem respira aerul marțian.