Compania care aduce la viață creațiile inteligenței artificiale
Inteligența artificială nu vine întotdeauna cu cele mai inspirate idei, dar o companie vrea să le aducă la viață oricum.
Cum sună întâlnirea ideală pentru o serie de algoritmi de inteligență artificială meniți să genereze design-uri noi de haine, rețete de parfum și rețete de pizza? În primul rând, te îndeamnă să îți pui toca supradimensionată de absolvire și un tricou cu volănașe. Mai apoi, îți sugerează să te dai cu parfumul „Hivinga”. Într-un final, te poți întâlni cu partenerul sau partenera ta și să savurați împreună o pizza cu cartofi dulci, fasole, brânză brie și „brânză tăiată cu caramel”. Nu sună prea bine, nu?
Ideile bizare și deloc atrăgătoare generate de inteligența artificială sunt acum aduse la viață de un grup de cercetători și studenți de la Massachusetts Institute of Technology, numit „Cum să generezi (aproape) orice” (Hot to Generate (Almost) Anything. Echipa creează și antrenează algoritmi care pot crea lucruri complet noi, în funcție de tematica creativă a săptămânii. Mai apoi, cercetătorii construiesc, gătesc sau cos, pentru a ajuta ideile generate de inteligența artificială să devină realitate. Scopul este simplu – să arate oamenilor ce poate face – și ce nu – inteligența artificială.
„Scopul mare al proiectului este să democratizeze inteligența artificială pentru public”, a spus omul de știință specializat pe computere Pinar Yanardag, care este cercetător la MIT. „În prezent, utilizarea creativă a inteligenței artificiale este posibilă pentru practicanții inteligenței artificiale”.
Proiectele din cadrul „Cum să generezi (aproape) orice” au folosit învățarea automată pentru a emite creații unice. Ele erau inițial „hrănite” cu tot felul de rețete de pizza și de parfumuri. Mai apoi, învățarea automată le permitea să creeze și ele rețete – chiar dacă acestea păreau bizare și din altă lume. Multe din rețetele de pizza necesitau ingrediente fictive sau săreau peste pași esențiali din procesul tradițional.
Totuși, două proiecte de inteligență artificială au reușit să facă și ceva mai apropiat de ceea ce am numi normal. Ținuta vestimentară și desenul graffiti de mai jos sunt două exemple de creații ale inteligenței artificiale care nu arată atât de greșit:
În fiecare săptămână, echipa de la MIT creează videoclipuri în care arată ce algoritmi de inteligență artificială au antrenat și cu ce creații a venit. Este un proiect fascinant, care ne arată că și computerele pot fi, în felul lor bizar, creative.