Cea mai rapidă dronă din lume ar putea fi coșmarul Americii

Cea mai rapidă dronă din lume ar putea fi coșmarul Americii

China are în dotare o dronă supersonică așa cum folosesc armatele ca să bombardeze anumite zone. Chinezii marchează o premieră cu această creație.

Aeronava militară ar avea denumirea de cod Dark Sword și se bănuiește de peste un deceniu că se află în dotarea armatei chineze. Existența ei a fost, în sfârșit, dezvăluită. Deși avionul este încă un mister, experții în aviatică militară sunt de părere că Dark Sword face parte din categoria UAV-urilor (Unnamed Aerial Vehicle), aeronave care n-au nevoie de pilot pentru a zbura.

Acestea pot fi controlate de sol și sunt extrem de eficiente în luptă și în lichidarea țintelor.

Dacă chinezii reușesc să producă în serie acest avion, dacă nu au făcut-o deja, China ar putea scăpa de grija antrenării piloților, care e un proces îndelungat și nu întotdeauna unul de succes.

Imaginea, care a fost publicată întâi pe internetul chinez, arată un avion supersonic negru, despre care specialiștii sunt de părere, analizând forma și motorele, că ar fi capabil să atingă viteze de 1.190 km/h, care înseamnă o performanță uriașă. Actualele UAV-uri pot atinge viteza de 480 km/h, iar recordul e deținut de drona americană MQ-9 Reaper.

Dark Sword este conceput special pentru a traversa distanțe mari, judecând după viteza și forma extrem de aerodinamică a aeronavei. Și, din nou, se pune problema producției în serie a lui Dark Sword. În cazul acestei aeronave de luptă, cantitatea înseamnă și calitate în război.

În timp ce americanii își îndreaptă acum atenția înspre crearea unor avioane pentru detectarea rachetelor nucleare ascunse, dotate cu inteligență artificială, chinezii par să prefere lupta aeriană clasică.

Dar să nu ne imaginăm că Dark Sword este o aeronavă unică, revoluționară. Aceiași experți sunt de părere că avionul supersonic al chinezilor pare copiat după clasicul F-22 al americanilor.

Dark Sword, cunoscut în chineză sub denumirea Anjian, a fost prezentat pentru prima dată la un spectacol aviatic din provincia chineză Guangdong în 2006. Apoi, a mai fost expus la Paris Air Show, dar, de atunci, avionul a fost ținut în umbră și nu s-a mai pomenit nimic de el. Și oricum, nici în cadrul acelor prezentări n-au fost dezvăluite prea multe secrete.

Dacă performanțele aeronavei sunt întocmai cu predicțiile specialiștilor străini, Dark Sword ar putea fi cel mai rapid avion militar conceput vreodată, dar, când vine vorba de domeniul militar, spre deosebire de SUA și Rusia, China preferă să nu se laude prea mult.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Daily Beast
Etichete: