Românii care au descoperit un tratament mai bun pentru malarie
Un grup de cercetători de la universitățile din Cluj și Mureș au făcut o descoperire importantă pentru tratarea malariei. Ei au găsit o metodă prin care să producă o cantitate mai mare de artemisinină, substanță folosită în medicamentul care tratează boala.
Astfel, cu ajutorul apei, se obține o cantitate mai mare de substanță, iar asta se întâmplă în urma simbiozei dintre o ciupercă și o plantă. Cercetarea a fost începută acum șase ani și a fost realizată de cercetători de la Universitatea Sapientia Cluj și UMF Târgu Mureș.
Aceștia au folosit planta numită uzual năfurică (Artemisia annua) și o ciupercă simbiontă (Rhizophagus irregularis). Năfurica este o plantă medicinală cultivată în regiunile tropicale și subtropicale care produce în mod natural substanța folosită în tratamentul malariei.
Cercetătorii au încercat să testeze relația dintre ciupercă și alte plante precum roșie, ardei și căpșuni, dar năfurica a fost singura care a dat rezultate.
Din păcate, până acum, substanța era produsă în cantități mici, din lipsa apei. Însă cercetătorii au reușit să depășească această barieră. Potrivit testelor, în urma simbiozei se mărește volumul rădăcinii plantei, iar asta îi permite năfuricii să primească o cantitate mai mare de minerale din sol. Astfel, ea devine mai rezistentă și se dezvoltă cu mai puțină apă.
Experimentul arată creșterea conținutului de artemisinină cu 17% raportat la 100 de grame de frunză. „Rezultatele arată că această simbioză este pozitivă pentru fiecare partener. Și ciuperca obține niște substanțe de la plantă, și planta primește niște substanțe de la ciupercă“, a declarat Balog Adalbert, prorector al Universităţii Sapientia din Cluj.
Acesta a mai spus că studiul va demonstra că substanța poate fi produsă industrial. Studiul a fost publicat într-o cunoscută revistă internațională de știință, „Frontiers in Plant Science”. Descoperirea este foarte importantă pentru că aproximativ 550 de milioane de oameni sunt infectați anual cu malarie.