10 iul. 2018 | 17:28

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi culori din lume

ACTUALITATE
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi culori din lume

Cercetătorii de la Australian National University au descoperit recent cele mai vechi culori, provenite din pigmenți extrași din Africa.

Dr. Nur Gueneli, de la ANU, a declarat că pigmenții au fost extrași din șisturi negre marine din bazinul Taoudeni. Acesta se află în zona Mauritaniei și a Africii de Vest. Pigmenții descoperiți acum sunt cu peste jumătate de miliard de an mai vechi decât cei descoperiți anterior.

”Pigmenții roz aprins sunt fosile moleculare de clorofilă, care au fost produse de organisme fotosintetice care trăiau într-un ocean dispărut în urmă cu sute de milioane de ani”, a declarat dr. Gueneli, de la ANU Research School of Earth Sciences.

Fosilele au culori care variază de la roșu sângeriu la purpuriu în formă concentrată, iar atunci când sunt diluate, sunt roz aprins.

Cercetarea celor de la Australian National University a fost făcută în colaborare cu Geoscience Australia, dar și cu cercetători din SUA și din Japonia. Oamenii de știință au transformat rocile în pudră, înainte de a extrage și analiza molecule ale organismelor antice.

”Analiza precisă a pigmenților a confirmat că micile cianobacterii dominau baza lanțului trofic din oceanele de acum un miliard de ani, dar explică și de ce nu existau animale le acea vreme”, arată dr. Gueneli.

Jochen Brocks, de la ANU, spune că apariția organismelor mari a fost limitată de existența unor particule mai mari de mâncare, cum ar fi algele. Acestea, de și tot microscopice, sunt de aproximativ o mie de ori mai mari din punct de vedere al volumului în comparație cu cianobacteriile, astfel că sunt o sursă de hrană mult mai bogată.

”Oceanele cianobacteriale au început să dispară acum aproximativ 650 de milioane de ani, când algele au început să populeze apele și au oferit energia necesară evoluției ecosistemelor complexe.