Cât măsoară cele mai mici urme de dinozaur descoperite vreodată
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au făcut o descoperire importantă care dezvăluie o nouă specie de dinozaur. Ei eu identificat cele mai mici urme de dinozaur existente.
Descoperirea a fost făcută în Coreea de Sud, urmele având o lungime de doar un centimetru. Specia care le-ar fi făcut este una necunoscută și ar fi avut dimensiunile unei vrăbii pe care puteai să o cuprinzi în palmă.
Micile urme sunt vechi de aproximativ 110 milioane de ani, moment în care dinozaurii împărțeau Pământul atât cu mamifere, cât și cu păsări. Acestea au fost descoperite în orașul Jinju care a găzduit multe alte creaturi din perioada cretacică. Cu toate acestea, urmele nu semănau cu ceva ce au mai văzut înainte.
„Aceste urme noi au doar un centimetru lungime, ceea ce înseamnă că dinozaurul care le-a făcut a fost un animal pe care-l puteai ține cu ușurință în mână”, a declarat Dr Anthony Romilio de la Universitatea din Queensland.
Forma lor a fost ușor de identificat, datorită picioarelor distincte ale raptorilor care au trei degete. Doar două dintre ele sunt plasate pe teren, în timp ce al treilea este retras, ca la o pisică. Cercetătorii nu sunt siguri ce specie de dinozaur ar fi putut lăsa aceste urme sau dacă erau adulți sau pui.
Deocamdată, urmele sunt numite Dromaeosauriformipes rarus, ceea ce înseamnă „amprente rare făcute de un membru din familia raptorilor, cunoscut sub numele de dromaeosaurs”.
„Dacă urmele au fost făcute de pui de dinozauri, este neclar ce specie le-a făcut, din moment ce dinozaurii precum Velociraptor și Utahraptor aveau picioare mai mari decât cele descoperite”, a mai adăugat Dr Anthony Romilio. Micile amprente sunt descrise mai pe larg în jurnalul Scientific Reports.