20 iun. 2018 | 12:05

Ce e badanta, meseria care transformă români în „sclavi” moderni în Italia

Generalist
Ce e badanta, meseria care transformă români în „sclavi” moderni în Italia

A început în România să fie din ce în ce mai folosit termenul „badanta” sub diverse forme. Acesta provine din Italia, în primul rând, și desemnează persoane care au grijă de alte persoane, în special în vârstă. Și atunci te-ai putea întreba: ce caută românii în toată treaba asta?

„Badantă”, „badante” sau alte forme ale acestui cuvânt provin din termenul „badanti”, care în italiană înseamnă, aproximativ, „persoane care îngrijesc alte persoane”. În cazul românilor, cei din diaspora se angajează la vârstnici ca să aibă grijă de ei.

Subiectul a ajuns în atenția publicului din România odată cu o poveste prezentată de Libertatea. Conform publicației, Vera Quarleri e o tânără din Italia care a avut badantă din România pentru bunica ei. Inspirată de acest caz personal, și-a dat disertația în „Sindromul Italia”.

Mai mult de un milion de români locuiesc în Italia, în orașele mai mici sau mai mari, iar mulți dintre ei muncesc în agricultură, construcții sau pentru alte persoane de care au grijă. Totodata, Europa de Vest, în general, și Italia, în particular, au popoare îmbătrânite, de unde și nevoia de badantă pentru cei în vârstă. Astfel, badantele din România au ajuns o resursă importantă.

Lucrarea Verei despre „Sindromul Italia” este, conform autoarei, dedicată și femeilor care merg, în ciuda suferinței, mai departe. „Admir foarte mult persoanele care iau această decizie de a pleca la muncă și reușesc să meargă înainte. Cu costul îmbolnăvirii, a problemelor, a dorului de copii”, a declarat ea.

Pe termen lung, Italia va avea nevoie de și mai multe persoane care să îndeplinească rolul de badantă. Totodată, cei mai mulți care ar avea nevoie nu-și permit să plătească foarte mult și atunci imigranții rămân să îndeplinească această meserie pentru salarii mici.

Meseria de badantă presupune acordarea de asistență, îngrijire, supravegherea vârstnicului și a stării sale de sănătate, dar și însoțirea persoanei și acordarea de sprijin în afara casei sau în călătorii. Include, de multe ori, și pregătirea mesei, administrarea medicamentelor, realizarea menajului, dar și acordarea de suport fizic și moral.