27 aug. 2018 | 13:07

Câte milioane de euro de la pensii private au fost băgate în Digi

ACTUALITATE
Câte milioane de euro de la pensii private au fost băgate în Digi

Digi Communications, listată în 2017 la bursa din București, e într-o poziție dificilă la mijlocul acestui an. Acuzațiile lui Darius Vâlcov, consilier economic al premierului, susține că fondurile private de pensii au investit fraudulos bani în acțiuni Digi.

Acuzațiile lui Darius Vâlcov conform cărora fondurile private de pensii au investit în acțiuni Digi Communications, la un preț mai mare decât cel real, au ajuns în prim plan după ce ASF a anunțat că a declanșat o anchetă. Într-un interviu recent, Radu Crăciun, președinte APAPR (Asociația Administratorilor Fondurilor de Pensii) și al BCR Pensii, a venit cu câteva clarificări.

Crăciun susține că pilonul II va ajunge, până la finalul anului, la active de circa 10 miliarde de dolari. În ceea ce privește acuzațiile lui Vâlcov, el a spus că doar 0,4% din total e investit în acțiuni Digi. „Digi este undeva pe locul 10 într-un clasament al investițiilor pe care fondurile de pensii le-au făcut. Pe primele locuri sunt de exemplu Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom și așa mai departe”, a declarat Crăciun.

Din punct de vedere al numărului de persoane, în pilonul II sunt șapte milioane de participanți, dar din cei șapte administratori de fonduri, doar cinci administratori au cumpărat acțiuni la Digi, ceea ce face ca numărul celor care au investit să fie undeva la peste trei milioane de participanți”, a completat acesta. NN Pensii și Metropolitan lipsesc din această schemă de investiții.

De ce au investit cinci fonduri în acțiuni Digi

Până când va fi finalizată investigația ASF, Crăciun a explicat, în mare, care e logica din spatele unor astfel de investiții. Conform acestuia, în momentul investiției fiecare companie prezintă un risc, dar sunt judecate riscurile raportate la prețul per acțiune.

„[…] noi am considerat că prețul, și nu doar noi, pentru că au fost foarte mulți investitori care au subscris la această ofertă publică, am considerat că prețul în final reflectă acest lucru. […] S-a vorbit despre gradul de îndatorare al Digi […] trebuie să spun următorul lucru: sectoarele telecom peste tot în Europa funcționează cu un grad ridicat de îndatorare. Din punctul ăsta de vedere, Digi nici măcar nu este în topul îndatorării, deci, dacă ne uităm la firmele de telecom din Europa, vom vedea că gradul de îndatorare al Digi este undeva pe la mijloc”, a explicat acesta.

În cazul BCR Pensii, fondul are o expunere de 3% din portofoliul de acțiuni avut. Cât despre cei 0,4%, asta înseamnă aproximativ 40.000.000 milioane de euro pentru fondurile care au investit.

În altă ordine de idei, pilonul III de pensii private (facultative) va ajunge în acest an la aproximativ 500.000 de participanți și o valoare de circa 450 de milioane de euro. La pilonul II sunt undeva la 7,5 milioane de participanți. Crăciun a mai zis și că Banca Transilvania este cea mai mare investiție a fondurilor de pensii din România.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele