17 mai 2018 | 18:06

Arma de distrugere în masă la care lucrează Rusia

ACTUALITATE
Arma de distrugere în masă la care lucrează Rusia

Deja ne-am obișnuit cu propaganda Rusiei atunci când vine vorba de arme. Acum, surse anonime susțin că Rusia construiește o armă hipersonică extrem de rapidă, care va fi gata până în 2020.

Arma se numește Avangard, potrivit unor surse anonime care susțin că au acces la informații despre aceasta. Avangard va putea să călătorească de 20 de ori mai rapid decât viteza sunetului.

Sursele susțin că Rusia a testat arma de două ori cu succes, în 2016. De asemenea, ei spun că al treilea test, efectuat în octombrie 2017, a eșuat din cauza platformei care s-a prăbușit cu câteva secunde înainte de a-și atinge ținta.

Moscova lucrează la această armă de trei decenii și se pregătește intens pentru un război iminent în următorii ani. Vestea vine la doar câteva luni după ce președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că arsenalul hipersonic, care se află într-o contiuă expansiune, este „invincibil”.

Avangard este proiectat să stea pe vârful unei rachete balistice intercontinentale. Odată lansat, acesta utilizează aerodinamica pentru a naviga în atmosferă. Arma hipersonică este capabilă să se răsucească foarte repede și să se întoarcă în direcția țintelor, iar asta îl face „invulnerabil față de orice sistem antirachetă”.

Potrivit CNBC, sursele au susținut că un raport a notat că în timpul testelor că armele au fost montate pe rachete balistice intercontinentale SS-19 produse de ruși.

Rușii intenționează să facă un al patrulea test în această vară, iar deocamdată nu știm dacă armele vor purta cu ele explozivi atunci când vor intra în serviciu.

Thomas Karako, directorul Proiectului de apărare antirachetă de la Centre of Strategic and International Studies, a declarat că aceste tipuri de vehicule atacă părțile vulnerabile din sistemul lor de apărare antirachetă.

Pe lângă Avangard, rușii lucrează din 1980 și la Kinjal, o rachetă care poate livra atât bombe nucleare cât și bombe convenționale, la o distanță de mai mult de 1.900 de kilometri.