16 dec. 2018 | 20:31

De ce pentru arheologii din viitor toate drumurile vor duce la găini

ACTUALITATE
De ce pentru arheologii din viitor toate drumurile vor duce la găini

Culturile strămoșilor noștri au rămas în istorie după ce au lăsat în urmă. Dacă și noi vom fi recunoscuți după asta, s-ar putea să rămânem în istorie drept oamenii-găini, conform cercetătorilor.

Găinile domestice ar putea fi un semnal pentru cercetătorii din viitor să își dea seama că într-o zonă au trăit oameni. Greutatea totală a speciei Gallus gallus domesticus e mai mare decât greutatea tuturor păsărilor sălbatice laolaltă. Mai mult, oasele găinilor poartă semnele creșterii industriale.

„[Găinile] sunt un exemplu, într-adevăr, a cum am schimbat biosfera pentru a ni se potrivi nevoile noastre umane”, a explicat Carys Bennett, autoarea principală al unui studiu care arată că fosilele găinilor ar putea să reprezinte o nouă epocă geologică, numită Antropocen.

Această epocă este controversată în comunitatea arheologilor. Pentru ca o anumită perioadă să fie definită drept epocă, este nevoie să existe un index de fosile. Indexul cuprinde acele fosile care pot fi găsite în jurul lumii într-o anumită perioadă, care sunt suficient de unice pentru a marca perioadă ca fiind diferită.

Când vine vorba de găini, acestea sunt cele mai numeroase păsări de pe planetă. Cele 21,4 miliarde de găini domestice au o greutate combinată de aproximativ 5 miliarde de kilograme. Multe din oasele lor ajung în depozitele de deșeuri, unde cantitatea limitată de oxigen este ideală pentru conservarea materiilor organice. Tocmai de aceea, găinile vor ajunge, cel mai probabil, în registrele de fosile.

Pe lângă abundența de fosile de găini care vor fi găsite în viitorul îndepărtat, arheologii vor mai putea observa și alte semnalmente ale societății noastre industrializate, precum produși secundari de la arderea combustibililor fosili și nitrogen de la fertilizanți.

„Pe măsură ce populația de găini crește, la fel crește și populația de oameni, la fel și cantitatea de plastic folosită și cantitatea de combustibili fosili pe care îi ardem”, a explicat Bennett. „Așa că sincronizarea se potrivește destul de bine cu ceea ce oamenii de știință consideră limita pentru Antropocen, care va fi în 1950”.