Cum va fi în România soluția perfectă care te va scăpa de samsari

Cum va fi în România soluția perfectă care te va scăpa de samsari

Dacă vrei să-ți cumperi o mașină second-hand, RAR și ASF ți-ar putea veni în ajutor după ce va fi finalizată aplicația prin care vei vedea dosarul complet de daune al mașinii respective.

Este vorba de un proiect demarat de către Registrul Auto Român (RAR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care ar trebui să vină în ajutorul tuturor persoanelor care vor să cumpere o mașină la mâna a doua. Va fi o aplicație care-i va pune în dificultate pe samsarii care “măsluiesc” mașinile și vei putea, în sfârșit, să cunoști detalii reale despre istoricul mașinii pe care o vrei.

Cei de la economica.net au fost primii care au prezentat mai pe larg acest proiect. Potrivit Roxanei Dima, purtătoarea de cuvânt a RAR, aplicația ar urma să fie gata peste aproape 2 luni, dar serviciul oferit va fi contracost. Totuși, ar trebui să fie cel mai mic preț de pe piață, dacă luăm în considerare celelalte două platforme online unde poți să verifici istoricul tehnic al mașinii.

Proiectul dezvoltat de RAR, în colaborare cu ASF, presupune aflarea prin SMS a numărului real de kilometri, defecțiunile sau deficiențele tehnice ale automobilului, precum și cazierul de daune al mașinii. Costul unui astfel de serviciu va fi cuprins între 3 și 5 euro.

Proiectul a fost anunțat încă de la începutul acestui an: „Practic, printr-un SMS transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventualele deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul”, se arăta atunci într-un comunicat.

“Acum, se lucrează încă la baza de date disponibilă la nivel naţional şi va cuprinde toate maşinile înregistrate în România. Pentru maşinile înmatriculate în străinătate se lucrează deja pentru a putea fi făcută extinderea bazei de date. Estimăm că aplicaţia care va permite accesul unui posibil cumpărător la istoricul de daune, la kilometrajul real al unei maşini, va fi gata în circa 2 luni”, spune purtătoarea de cuvânt a RAR.

În prezent, dacă vrei să verifici istoricul tehnic al unei mașini, poți accesa 2 site-uri importante: www.inspectorauto.ro și www.autodna.ro. Ambele oferă același serviciu contracost, dar prețurile sunt mai mari, de 8,33 euro, respectiv 12,3 euro.
De aceea, aplicația care se află încă în pregătiri ar putea veni cu avantaje pentru toți cei care vor să cumpere mașini second-hand, mai ales că baza de date va fi furnizată direct de către RAR.

În momentul de față, în România sunt înmatriculate în jur de 7,6 milioane de autovehicule. Numai în primul semestru al acestui an, au fost înmatriculate circa 700.000 de mașini la mâna a doua și aproape toți cumpărătorii se plâng apoi că au fost trași în țeapă de samsari.

Falsificarea sau ascunderea informațiilor relevante care privesc uzura sau starea tehnică a vehiculelor este o strategie de bază pentru cei care fac afaceri cu mașini second-hand (nu ne referim la cei care doar își vând mașina veche). Autoritățile fac un timid pas în față pentru combaterea mafiei mașinilor la mâna a doua, dar, de multe ori, sunt implicați în afaceri inclusiv oameni din sistem.

Clienții sunt conștienți de riscuri, dar și le asumă atunci când știu că nu-și permit o mașină nouă. Totuși, nu înseamnă că trebuie să accepți falsificarea testelor sau valorilor reale de uzură ale mașinii.

Citește și: